Ayvalık – Çeşme arasında güneye doğru seyir genellikle sakin geçecektir. Kuzeyli rüzgarlar hakimse, Midili Adası’na yakın seyirden sonra, Karaburun’a kerteriz alabilirsiniz.
Bu rotada, 1 Eylül’den sonra yani av mevsiminde, geceleri balıkçıların gözleri kör eden ışıklı teknelerine dikkat edilmelidir. Tüm gece seyrinizi bozacak şekilde ışık yayarlar. Ayrıca Yunanlı Balıkçıların suyun üzerine bıraktıkları ağ şamandıraları da pervanenize dolanma riski taşıdığı için oldukça dkkatli olunmalıdır. Midilli Adası’nın balıkçıları, rotanız üzerine yüzlerce yüzer şamandıra bırakırlar. Bunların bazıları pet şişe, bazuıları ise strafor süngerdendir. O yüzden geceleri Midilli Adası oldukça güzel görünse de dikkatli seyir yapılmalı ve adaya yakın bir seyri tavsiye etmemekteyiz.
Karaburun’a doğru, kuzeyli rüzgarların yönü Midilli Adası’nın batı ucuna doğru dirise edebilir. Dalga boyu biraz daha artacaktır ama fırtına harici koşullarda çok zorlayıcı olmayacaktır.
Bu bölgede en rahat geçişler, Ege’de rüzgarın uyuduğu mevsimler olan mayıstan haziranın ortasına kadar olan süre ile eylülün son haftasından, ekim ortasına kadar olan sürelerdir.
Ildır Körfezi
Çeşme’ye kuzey yönünde gelmeden, Sakız Adası’nın doğusunda ve Karaburun’un güneyinde Ildır Körfezi bulunur. Ildır Körfezi’nin girişi yaklaşık 5 mildir fakat oldukça fazla kaya döküntüleri ve sığlıklar vardır. Her yıl onlarca motoryat bu sığlıklarda pervanelerine zarar verirler ve az sayıda yelkenli salmalarını vururlar. Kesinlikle seyir işaretlerine uyulmalı ve sığlık aralarından geçilmemelidir.
Ildır Körfezi’nin kuzeyinde Karaada ve Toprakada bulunur. Bu adaların koylarında demirleme imkanı vardır fakat kuzey rüzgarına yan melteme kapalı gibi görünmelerine ragmen oldukça açıktırlar. Koylar, içerlerine meltemin kaldırdığı denizleri almazlar ama oldukça fazla rüzgar alırlar.
Ildır Körfezi’nin içerisi balık çiftlikleri ile dolmuştur. O yüzden gece ve gündüz çok dikkatli seyir yapılmalıdır. Körfezin içinde Ilıca, Setur Altınyunus Marina, Dalyanköy ve Aya Yorgi bulunur. Güney tarafında yaz ayları boyunca meltem estisi olduğu için demirlemek mümkün değildir.
Çeşme’ye yaklaşırken rotanızın üzerinde küçük bir Yunan Adası olacaktır. Buna Passa Adası adını verirler ve Sakız Adası’nın parçası gibi bir kayalıktır. Sakız Adası ile bu ada arasındaki kanal, daima rüzgar üretir.
Çeşme’ye 15 mil kala, sığlıklara çok dikkat edilmelidir. Haritadan bakılmalı ve geceleri ise sığlık çakarları iyi gözlemlenmelidir.