Yeni Yelken Alırken Püf Noktalar
Gezi teknenizin yelkenini değiştirmeye karar verdiyseniz, ilk ve en önemli tavsiyemiz teknenizle beraber size üretici firma tarafından teslim edilen yelkenleri teknenizin orijinal yelkenleri olarak kabul etmemenizdir.
GEZİ YELKENİNİZİ DEĞİŞTİRMEDEN ÖNCE MUTLAKA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER;
Gezi teknenizin yelkenini değiştirmeye karar verdiyseniz, ilk ve en önemli tavsiyemiz teknenizle beraber size üretici firma tarafından teslim edilen yelkenleri teknenizin orijinal yelkenleri olarak kabul etmemenizdir. Çünkü “orijinal yelken” diye isimlendirilen yelkenler tamamen seri üretimle üretilip, en ucuz maliyet gözetilerek imal edilmiş yelkenlerdir.
Dikkat edilmesi gereken ikinci konu ise, yelkenin üzerine eklenecek olan opsiyonlardır. Camadan yerleri, balen tipleri, tor bandı, UV koruyucular, orsa yastığı gibi. Bu özellikler yelkenin fiyatını doğrudan etkileyeceğinden, ihtiyacınıza göre hangilerini seçeneğinizi iyi biliyor olmalısınız. Bu seçimleri, teknenizi tanıyan ve ondan beklentilerinizi bilen olarak sizin yapmanız en doğrusu olacaktır.
Eğer, sert havalarda yelken yapmayı tercih ediyorsanız 2 – 3 camadanlı ve full balen ana yelken tercih etmelisiniz (teknenin deplasmanına göre). Cenoanızı ise ön yakasında orsa yastığı ve furling takviyesi dediğimiz genoayı sararak küçültmenize olanak sağlayan takviyeli olarak tercih etmelisiniz. Bütün bunlar, ileri vadede yelkenlerinizin ömürlerini uzatacaktır.
Genelde hafif havalarda yelken yapmayı tercih ediyorsanız, hava 15-20 knots olduğunda yelkenleri kapatmayı tercih ediyorsanız, tek camadan ve standart bir genoa işinizi görecektir. Uv koruyucu bantlar, sarma ana yelken ve sarma Genoaların olmazsa olmazıdır. Yoksa yelkenleriniz güneşin yakıcı etkisinden korunamazlar ve ömürleri çok kısa olacaktır. Klasik ana yelkende ise bumba kılıfı veya Lazy bag, yelkenleri korumak için idealdir.
Teknik Özellikleri Atlamayın :
Tor bantları yelkenin derinliğini görmenizi sağlar. Bir diğer önemli husus da köşe takviyeleridir. Yelkenlerin en çok yük binen köşesi iskota köşesidir. Sonra tepe köşesi ve ardından karula köşesi (ön yaka) gelir. Sıradan yapılmış olan ve üst üste yapıştırılıp kalınlaştırılmış bir köşe takviyesi yeterli yük dağılımını sağlayamaz. Star cut dediğimiz yıldız kesim bir takviye, iskotadan yelkene doğru ilerleyen yükü homojen şekilde dağıtır. İmalat safhası zahmetli olduğundan bazı imalatçılar tarafından tercih edilmez. Dikkat ediniz. Panel birleştirme bantlarını kesinlikle sararmayan banttan talep ediniz. Zira 1 yıl sonra yelkeninizin bütün panel birleşim noktaları sararacaktır. Kumaş tercihi konusunda açıkça söylemek isterim ki, özellikle Dacron kumaşta yelken imalatı yapan firmalar arasında kalite farklılık gösterir. Kumaş markası çok önemlidir. Dünyada üst düzey yelken kumaş dokuması yapan fabrikalar çok çok azdır.
Bütün bu konular kafanızda netleştikten sonra yelkenin kesimine sıra gelmiş demektir. Yelkenlerin iki çeşit ömrü vardır. Birincisi performans ömrü, ikincisi ise vücut ömürüdür. Vücut ömrü, en uzun olan kumaş Cross kesim ile yapılan Dacrondur. Gezi tekneleri için performans ömürleri uzun yelkenler de, lamine kumaşlardan üretilen Tri Radial Cut yelkenlerdir. Bu seçeneği tercih ettiğinizde de, dikkat edilmesi gereken, kumaşın içerisindeki taşıyıcı liflerin her yöne mukavim olmasıdır. Sadece sağına ve soluna mukavim lamine kumaş, Tri Radial kesim olan bir yelkende uzun ömürlü olmayacaktır. Kumaşın içerisinde sağa, sola ve çaprazlara mukavim liflerin olduğundan emin olmanızı tavsiye ederim.
Mert Pekiçten