Tramola, rüzgar üzerine tırmanmaya çalışan bir yelkenlinin rüzgara karşı ilerleyebilmesi için yapması gereken zorunlu bir manevra dönüşüdür. Tramola sırasında yelkenlerin, rüzgarı aldığı taraf değiştirilerek, seyre devam edilir. Tramola’nın esas amacı, zig-zag yollar yaparak hedefe ilerleyebilmektir. Tramola dönüşleri, rüzgarın üzerine doğru yapıldığı için manevra sırasında, tekne rüzgara karşı baş verecektir ve bu sırada yelkenler rüzgara karşı olacakları için belli bir süre dolgunluğunu yitirecek ve pırpırlayacaktır.
Yelkenli tekne, tam rüzgara karşı durumdayken, yelkenler bayrak gibi dalgalanırlar ve kuvvet üretemezler. Manevra dönüşüne devam edildiğinde yelkenler tekrar dolacaktır. Yelkenler diğer taraftan, tekneye göre rüzgarın açısı 45 derece olduğunda rüzgar ile dolarlar ve tekrar seyre devam edilir.
O yüzden tramola manevrası en az 90 derece olmaktadır. Kısacası bir yelkenli tekne, rüzgara karşı doksan derecelik açılar ile ilerleyebilir.
not 1 : Yelkenlimizin üzerinde cenova ve ana yelken olmak üzere iki adet yelken bulunmaktadır. Bunların boyutları, tipleri farklı olsa da çalışma sistemleri aynıdır. Aynı açıda rüzgarı alırlar ve çalışırlar. Tramola sırasında yelkenlerin yönlerinin değişeceğini biliyoruz. Ana yelkeni alttan destekleyen bumbası sayesinde ana yelken rahatça yer değiştirebilir fakat cenova sancak ve iskeleden iki iskota halatı ile sabitlenmiştir. O yüzden bir kişinin bu iskota halatlarını yer değiştirmesi gerekir.
not 2 : Tramola manevrası sadece orsa seyrinde yapılmalıdır. O yüzden tramola manevrasına karar verildiğinde daima önce orsa seyrine girilmeli, tekne hızlandırılmalı ve ardından tramola manevrası yapılmalıdır.