Tekneyi aldınız, ya şimdi?
Azuree Satış Sonrası Hizmetler Sorumlusu Mert Kural cevaplıyor.
Tekneyi satın almış olmak elbette tekneye sahip olmak, onu anlamak ve sorunlarını çözmek anlamına gelmiyor. Kağıt üzerinde bu gerçek kabul edilir olsa bile, tekneyi tanımak anlamında malesef bu kabul edilir bir durum değil. İster ikinci el olsun, ister sıfır (yeni) bir tekne almış olun bu durum aynıdır.
Yeni tekne almanın bu anlamda elbette işinizi kolaylaştıracağı kesindir. Teslimat sürecinde tekneyi size anlatacak bir sorumlu olması, garanti süresi içinde olduğu için çoğu şeyi kolaylıkla kurcalamanız size cesaret verecektir. Ancak bu kadar kolaylık olsa bile herşey sizde bitiyor. Özellikle bu durum ikinci el tekne sahiplerinde daha büyük sorun olarak karşınıza çıkıyor. Eğer iyi sörvey raporu ile tekneyi aldıysanız durum biraz daha farklı olabilir. Tam olarak sizin sorularınızı ve ne nerede sorularını karşılamasa bile, sörvey tesisatın, armanın elektrikli ekipmanların durumunu size bildirebilir.
Peki, ya sörvey raporunuz yoksa veya yeni aldığınız tekne size yeterince tanıtılmadıysa o zaman ne yapacaksınız? Aldığınız teknenin eşini kullanan bir arkadaşınız her zaman olmayabilir.
Tekne merak işidir. Teknede meraklı olmak bir şeyleri araştırmak her zaman iyidir. Öncelikle iyi okuyucu olmanız gereklidir. Tekne üzerine monte edilen bütün ekipmanların kullanım klavuzları bulunmaktadır. Özellikle sıfır tekne teslimlerinde bu klavuzlar size bir set olarak verilmektedir. İkinci el teknelerde ise eski tekne sahibinden bu evrakları mutlaka istemelisiniz. Hem teknenin genel kullanım klavuzunu hemde ekipmanların kullanım klavuzlarını okuduktan sonra işimiz bitmiyor tabi ki. Hatta daha yeni başlıyor.
Nasıl bir tekne alırsanız alın, yapmanız gereken ilk iş tekneye ilk başlarda fazla zaman ayırmanız gerektiğini unutmamanızdır. Teknenin zaman alacak bir ‘’iş‘’ olduğunu unutmamak gereklidir.
Denizdeyken neyin nerede olduğunu bilmeniz hem sorunu farketmeniz hemde çözmeniz açısından büyük önem taşımaktadır. Teknenizin neresinde ne olduğunu bilmenin yolu ise tekneyi baştan sona incelemekten geçmektedir. Aslında bu yapılan sörveylerin yaptığı tekne tespit / inceleme işine benzemektedir. Tek farkı siz yaptığınız ve keşfettiğiniz için aklınızda kolay kalması ve yine müdahale eden siz olacağınız için pratiklik kazanmanız olacaktır. Elbette sörveyler çok fazla tekne kontrol ettikleri için sorunların farkına daha kolay varacaklar ve bu çok kısa süre alacaktır.
Tekneyi tanımak için tekneyi tamamen soymanız gerekmektedir. Tekne içindeki bütün minderleri çıkarmaklaişe başlamak gerekli. Buradaki amaç hem saklama alanları belirlemek hemde oturma gruplarının altlarına yerleştirilmiş olan techizatı belirlemektir. Sonrasında farş tahtalarının sökülmesiyle devam edilmelidir. Sintineyi incelemek, su akış kanallarının açık olup olmadığını aynı zamanda da sintine pompası ve sintineyi kontrol etmeniz gerekmekte.
Tatlı su tesisatı teknemizin can damarlarından bir tanesidir. Tatlı su sisteminin kaçırması, bütün sintineyi batıracağı gibi, denizin ortasında susuz kalmanıza da sebebiyet verecektir. Kimse denizin ortasında tatlı su olmadan kalmak istemez. Dolayısıyla, tekneyi tanımaya buradan başlamak gerekir.
Su tankı veya tankları ile yakıt tankının nerede olduğu önemlidir. Bunu bulmanın en kolay yolu ise kamara içlerinde yatak altları ve motor hizasındaki alanların kontrol edilmesidir. Genelde su tankları, oturma grubu altların veya yatak altlarına yerleştirilmiştir. Sonrasında ise tankların tesisatlarını el ile kontrol edip, sistemi bir kere çalıştırmakta fayda olacaktır. Boiler (sıcak su tankı) nın yerinin bulunması ile devam edilmelidir. Boiler in basınçtan patlamaması için bir tahliye hortumu bulunmaktadır, bu hortumun nereye suyu tahliye ettiği ve tahliye edilen suyun sintine pompasına sorunsuz ulaştığını kesinlikle test etmeniz gereklidir. Bütün su tesisatını yöneten, bütün muslukların bağlı olduğu tatlı su kollektörünün bulunması ve sistemin çalışırlığının kontrolü gereklidir. Hidrofor un yerinin tespit edilmesi, kaçağının olupmadığının kontrolü ve çalışmasının kontrol edilmesi gerekir.
Motor teknenin can damarıdır. Motorunuzun bozulması, sizi denizin ortasında haraketsiz bırakacağı gibi, elektriksiz de bırakabilir. O yüzden periyodik bakımlarının yapılması şart olan ekipmanların başında gelir. Motorumuzu tanımak olası bir durumda müdahale edebilmemiz için önem taşımaktadır. Yağının ve devirdaim suyunun kontrolü bilinmesi gereken maddelerin başında gelir. Bu maddelere ek olarak, alternatör kayışının ve impellerin yerini bilmemiz denizde çıkan bir problemi çözmemize yardımcı olacaktır.
Elektrik tesisatı ilk başta herkesin gözünü korkutan bir şeymiş gibi gelebilir ama sanıldığı kadar karışık bir sistem değildir. Öncelikle kontrol edilmesi gereken parça akülerdir. Akülerin durumlarının iyi olduğundan kesinlikle emin olmalıyız (ikinci el tekneler için çok önemlidir) Aküler yeni alınmış veya yeni takılmış olabilir ancak düzgün şarj edilmemiş aküler ne kadar yeni olsada problem çıkartabilirler. Sahil bağlantısı, sahil bağlantısı kesme şalterinin yerlerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Olası bir kaçak durumunda eğer sahil bağlantı kablosu takılı ise ilk kontrol edilmesi gereken yerdir. Redresör, varsa invertör, izalatör yerlerinin kesinlikle bilinilmesi gereken parçalardır. Elektrik panelini iyi bilmek, siz dümendeyken birilerine tarif ederken size büyük kolaylık sağlayacaktır.
Arma ve donanım uzmanlık isteyen bir iştir. Ancak yine de kontrol edebileceğiniz parçalar elbette bulunmaktadır. Furling sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığının kontrolü, makaraların kontrolü, halatların (kemikleşmiş ve sert halatların değişmesi gerekir) kontrolü gibi kontrolleri kendiniz yapabilirsiniz.