Sintine Motorları ve Güvenlik
Sadece acil durumlarda aklımıza gelen sintine motorlarına gereken önemi veriyoruz mu? Bu yazımızda sintine motor kapasitesi, seçimi ve bağlantısı hakkında aklınıza takılan bir çok teknik konuya sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.
Teknelerde bir çoğumuzun hiç kullanmadığı elektrikli sintine motor sisteminin önemi malesef acil durumlarda anlaşılıyor. Sintine motoruna bir cisme çarpma sonucu veya bir kaza sonucu ihtiyaç duyulabileceği düşüncesi tamamıyla yanlıştır. Teknemizde deniz suyunu kullanan bir çok sistem bulunuyor. Bunları hepsi tekne tabanından açılan bir delik ve bir vana ile sistemlere bağlı durumdalar. Toilet su alışları, jeneratör su alış filtresi, motor suyu soğutma ünitesi , deniz suyu ayak pompası ve/veya klima gibi ünitelerin hepsi deniz suyunu kullanırlar. Bunların bağlı oldukları vana veya hortum sistemindeki en ufak hatadan dolayı, tekne hızlı bir şekilde deniz suyu almaya başlayabilir.
Marinada bağlı durumdayken bozulan vanaları yüzünden su alarak batma tehlikesi geçiren bir çok tekne sahibi arkadaşıma şahit oldum. O yüzden bu tür durumlar için, çalışır durumda, ne kadar güçlü elektrikli sintine sisteminiz varsa o kadar şanslısınız demektir. Sintine motorları otomatik devreye girebilecekleri gibi manual de devreye girebilirler. Otomatik devreye girmeleri güvenlik bakımından daha önemlidir. Fakat elektronik veya şamandıralı olabilen, sintine motorunu tetikleyen sensörler zamanla arıza yapabilir. Elektronik sensörler yerine şamandıralı olanlar daha güvenlidir. Her hafta ya da en geç iki haftada bir sintine motorlarının çalışması kontrol edilmelidir. Tüm bunların yanında sintine motorun besleyen servis akü elektrik sistemi de, sistemin en önemli gerekliliğidir. Elektrik olmadan ya da yeterli enerji kapasitesi olmadan motorun çalışması mümkün değildir.
Sintine Motoru Seçimi
Sintine motorunun boyutu anlamak için üzerlerindeki numarayı okumanız yeterlidir. Üzerlerinde 500, 900, 2000 gibi rakkamlar yazılır. Bunlar saatte kaç galon su boşlatma yeteneğine sahip olduklarını belirtir. Bunları litreye çevirmek isterseniz rakkamları 3,7’ye bölmeniz gerekir. Fakat üzerinde yazılan değerlere asla aldırış etmeyiniz. 1 metre hortum bağlantısıyla ve denize paralel çalışırlarken bile bu değerlerden kayıp verirler. Üstelik teknenizdeki sintine çıkışını 1 – 1.5 metre yukarıda olduğunu ve suyu taşıyıcı boruların uzunluğunu düşünürseniz, daima sintine motoru seçerken en az %30 büyük boy almanızı tavsiye ederim. Piyasada en çok bilinen Rule markasının sintine motorlarını bulabilirsiniz. Rule 500’den başlar Rule 5000 galon/saat’e kadar giden ürün çeşitliliği vardır.
Teknenin uzunluğu (feet) | Seçilmesi gereken sintine kapasitesi (gph) |
22” – 26” | 600 – 800 |
26” – 30” | 800 – 1000 |
30” – 35” | 1000 – 1600 |
35” – 40” | 1600 – 2200 |
40” – 45” | 2000 – 4000 |
Sintine Motoru Bağlantısı
Genelde yapılan en büyük hata sintine motorunun enerjisini servis akülerinin devre kesici şalterine bağlamaktır. Çünkü servis akü şalteri kapatıldığında sintine motorunun besleme gerilimi kesilir ve devre dışı kalır. O yüzden sintine motorları direkt olarak bir koruma sigortası ile akülere bağlanmalıdır. Teknenizdeki tüm şalterleri kapatarak, sintine motorunun çalışmasını denemek en sağlıklı yöntemdir.