Sert Hava Yelken Trimi
Sert havalarda yelkenlerin trimi ve yelkenlerin doğru ayarlanması oldukça önemlidir. Sert esen rüzgarlarda yelkenin tam arma açılması bazı durumlarda fayda yerine zarar verecektir. Yelkende üretilen kuvvet, tekneyi tasarımından daha fazla yatırıyor ve dümen hakimiyeti kaybolmaya başlıyorsa yelkenlerin küçültülmesi gereklidir. Denizcilikte yelkenlerin tam olarak basılmamasına, camadan vurmak terimi ile ifade ederiz.
Sert havalarda, rüzgarın şiddetine göre yelkenlerin ne kadar açılacağına karar verilmelidir. Çok sert bir havada hem ana yelkenin hem de cenova yelkeninin tam açılması tehlikeli olabilir. Yelkende üretilen kuvvet, oldukça fazla olduğunda, yelkenli tekne olması gerekenden fazla yatacaktır ve dümen görev yapmayacaktır. O yüzden yelkenleri küçülmek yani camadan vurmak gereklidir.
Bazı yelkenciler, camdan vurmanın korkaklık olduğunu düşünürler, sert hava koşullarında bile yelkenleri tam arma açarlar ve ana yelkeni doldur, boşalt yaparak yelken yapmaya çalışırlar. Yelkenli tekne sürekli yatacak ve daha fazla dümen basmakta olduklarının farkına varmazlar. Halbuki yelkenlere camadan vurulduğunda tekne daha az bayılacağı için ve daha az dümen basılacağı için yelkenli tekne daha güvenli, hızlı ve dengeli gidecektir.
Sert Havada Ana Yelken Trimi
Eğer gerçek rüzgar hızı, 18 knot ve üzerindeyse sert havadasınız demektir. Sert havada ana yelken, olabildiğince gergin olmalıdır. Sert rüzgarlı bir havada dümendeki yükü hissederek yelken trimi yapmanız en doğru yol olacaktır. Eğer yelkenli tekne, sürekli yatmaya başlıyorsa ve dümeni rüzgar altına doğru sürekli kırmak zorunda kalıyorsanız yelkenlere trim yapmanın veya yelkenleri küçültmenin zamanı gelmiştir.
Sert havalarda ana yelken olabildiğince gergin olmalıdır. Ana yelkenin üzerindeki tor geriye doğru taşınmalıdır. Sert bir havada yelken basıyorsanız öncelikle yapmanız gereken, ana yelkenin alt yakasını iyice germektir. Sert rüzgarlı havalarda daha fazla kuvvet üretilmesine ihtiyaç olmayacaktır ve dolayısıyla tora –derinliğe gerek yoktur. Ana yelkenin alt yakası iyice gerilmeli, ana yelken mandarı ve pupa palangası iyice gerilmelidir. Ana yelken mümkün olduğunca düz ve derinlik geriye doğru olmalıdır.
Ana yelken arabası ile kumanda yapılmalı ve ana yelken iskotası, yelken seyri değişikliği gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Ana direk geriye doğru yattıkça, sert havalarda daha iyi bir yelken performansı yakalanabilir.
Ana direğin geriye yatıklığı özellikle rüzgar üstü yani orsa seyrinde tırmanma üzerinde oldukça olumlu bir etki yapacaktır.
Sert Havada Cenova Yelkeni Trimi
Sert rüzgarlı bir havada cenova yelkeni de gergin kullanılmalıdır. Cenova mandarı iyice gerilmeli ve cenova arabası geriye doğru alınmalıdır. Cenova arabasının geriden kullanılması, yelken üzerindeki toru azalmak için gereklidir. Sert havada belirttiğimiz gibi fazla derinlik, yelkenliyi yatırıcı etki yapacağı için gereksiz olacaktır. O yüzden cenova iskotası da özellikle rüzgar üstü yani orsa seyrinde iyic gerilmelidir.
Sert Havada Ekip
Sert havada, yelkenli teknenin fazla rüzgar altına doğru yatmaması için ekibin mümkün olduğunca rüzgar üzerinde bulunması ve ağılıklarını iyi kullanmaları gerekir. Ekibin, salma civarında, teknenin dışına doğru ağırlıklarını vererek oturması daha dengeli bir yelken seyri için faydalı olacaktır. Gezi yelkenlisinde ise ekibin gene havuzlukta bile olsa rüzgarüstü tarafta yer almaları az da olsa etkili olacaktır.