Rüzgar tekne operasyonu
Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde, komşusuna ait evin balkonunda, 5 metre uzunluğunda ve 160 santimetre genişliğinde tekne yapan 71 yaşındaki Şener Vicir, yarım ton ağırlığındaki ’Rüzgar’ adını verdiği tekneyi vinçle denize indirdi.
Fethiye’nin Karagözler Mahallesi 30 Sokak’ta oturan deniz tutkunu emekli marangoz Şener Vicir, komşusunun 2 katlı evinin zemin kattaki balkonunda Mayıs 2012’de tekne yapımına başladı. Hiçbir makine kullanmayan Vicir, denize 300 metre uzaklıktaki balkonda, tamamen el emeğiyle 8 ayda tekneyi tamamladı. 9 bin liraya mal ettiği tekneye, 7 beygir gücünde dizel motor takan Vicir, adını da ’Rüzgar’ koydu. 5 metre uzunluğu ve 160 santimetre genişliği bulunan yaklaşık yarım ton ağırlığındaki tekneyi yoldan 10 metre yükseklikteki balkondan alıp denize nasıl indireceğini hesaplamayan Vicir, sonunda çözümü buldu.
VİNÇLE İNDİRİLDİ
Evin bulunduğu sokağın dar olması nedeniyle iş makineleri giremediği için Vicir, Fethiye Şoförler Odası’ndan vinç yardımı istedi. Teknenin bulunduğu eve yanaşan vinçle halatlarla bağlanan tekne yaklaşık yarım saat süren hazırlıkların ardından kaldırıldı. Tekne, balkondan alınarak önce dar sokağın üzerinde havaya kaldırıldı. Daha sonra yoldaki vincin kasasına indirildi. Şener Vicir, çalışmaları heyecan içinde izlerken teknenin zarar görmemesi için vinç operatörüne sürekli talimatlar verdi.
KÖRFEZ TURU
Vincin kasasına indirilen tekne, takozlarla sabitlendikten sonra yüzdürülmesi için Karagözler Mahallesi’ndeki deniz kıyısına getirildi. Tekneyi tekrar havaya kaldıran vinç, sahilin 3 metre açığında denize bıraktı. Emekli marangoz Şener Vicir, teknesine binerek motoru test ederken, kısa bir körfez turu yaptı. Teknesini daha sonra iskeleye demirleyen Vicir, çok mutlu olduğunu söyledi.
‘HEVESİMİ ALDIKTAN SONRA SATABİLİRİM’
Yıllardır denize meraklı olduğunu belirten Şener Vicir, ömrünü yat kamaralarında çalışarak geçirdiğini belirterek, boş zamanlarında çalışarak tekneyi tamamladığını söyledi. Tekneyi vince yükledikten sonra hiçbir zorluk çekmediklerini anlatan Vicir, bundan böyle hafta sonları ya da 15 günde bir balığa çıkıp sahilleri gezeceğini kaydetti. Vicir, bir süre kullandıktan sonra tekneyi satabileceği belirtti.
‘BİRİNCİ SINIF USTADIR’
Şener Vicir’in arkadaşı Kutup Başyaran ise “Şener ağabey Fethiye’nin en eski marangozlarındandır. El emeğiyle bu tekneyi imal etti. Teknede 7 beygir gücünde motor var. Çok hızlı bir tekne” diye konuştu.
Fethiyeli balıkçılardan Bekir Malkoç da teknenin yapım sürecinde sık sık Vicir’i ziyaret ederek yardımcı olduğunu belirterek, teknenin motorunun çalışır durumda, dengesinin ise yerinde olduğunu kaydetti.
DHA