Hafif Hava Yelken Trimi
Hafif havada, rüzgarın kuvveti oldukça az olacağı için yelkenlerin doldurulması zorlaşacaktır. Yelken, tasarım yapısı itibariyle derinliği olan ve üç boyutlu olarak tanımlayabilceğimiz bir yapıdır. Hafif havada, yelken formunu en iyi şekilde vermek, en iyi şekilde kuvveti yakalamak anlamına gelecektir. O yüzden yelken trimi çok önemli olacaktır.
Rüzgarın 7 knot ve altındaki hızlarda esmesi, yelkenli tekneler için hafif hava kabul edilir. Yelkenleri doldurmak ve rüzgarı almak zorlaşacaktır. Eski yelkenciler, ‘’iyi yelkenci hafif havada belli olur’’ cümlesi ile hafif havada yelkenin durumunu kısaca özetlemektedir.
Hafif havada yelken trimi yaparken, birinci öncelik yelkenlerin çok fazla gergin bırakılmamasıdır. Gergin yelkenler, yeterince derinlikleri olmayacağı için, yelkenin kuvvet üretmesi kolay olmayacaktır. Fakat bunun aksine yelkenlerin oldukça boş bırakılması da yelkenlerde yeterli kuvvetin üretilmesine yardımcı olmayacaktır.
Hafif havada, yelkenin üzerinden rüzgarın akmasının sağlanması hedeflenmektedir. Alt yakası, orsa yakası ve güngörmez yakası oldukça gergin olan bir yelken, yeterince kuvvet üretemez. Yelkenler üzerinde ne kadar çok derinlik olursa o kadar kuvvet üreteceklerdir fakat fazla tor yani derinlik verildiğinde gene rüzgar, yelken üzerinden akamayacağı için kuvvet üretilemez.
Hafif havalarda ve rüzgarın oldukça az olduğu zamanlarda, yelkenler hafif torlu ve güngörmez yakası açık olmalıdır. Ana yelken, bumbaya yapışmamalıdır ve ana yelkenin alt yakası, bumbadan en az bir yumruk boşlukta olmalıdır. Cenova yelkeni de aynı şekilde fazla gergin olmamalıdır. Cenova arabaları geride değil, biraz önde olmalıdırlar.
Hafif Havada Ana Yelken Trimi
Hafif rüzgarlarda, ana yelken fazla gergin olmamalıdır. Yelkenin orsa yakası, ana direğe paralel izler olacak şekilde gergin yapılmamalıdır. Yelkende hafif kırışıklar kalacak şekilde trim yapılmalıdır.
Ana yelkenin alt yakısı yani bumba tarafı, asla gergin olmamalıdır. Yelken üzerinde hafif tor, derinlik olmalıdır. Bu derinlik yaklaşık en geniş yerinde bir yumruk kadar olabilir. Alt yakanın fazla boş bırakılması, yelken üzerinden geçen hava moleküllerinin yolunu uzatacak ve zaten hafif esen rüzgarın enerjisi yellkenden akmaya yeterli olmayacakır. O yüzden hafif hava yelken ayarında daima ne gergin ne boş, alt yaka kullanılmalıdır.
Rüzgarın 2-3 knot estiği durumlarda yelken üzerindeki derinlik biraz daha azaltılmalıdır. Çok hafif hava yelken trimi, sert hava ana yelken ayarı ile yaklaşık aynıdır. Çünkü yelken üzerindeki fazla tor, rüzgarın akmasına engel olacaktır.
Ana yelken ayarı üzerinde doğrudan etkisi olan, pupa palangasının da oldukça gergin kullanılmaması gerekir. Palanganın gergin bırakılması ana yelken üzerindeki genel torun yani derinliğin azalmasına neden olacaktır. Aynı zamanda palanganın gerilmesi yelken arka yakasının yani güngörmez yakasının fazla kapanmasına neden olacaktır. Bu durumda zaten zor akış sağlayan rüzgara engel olacaktır.
Ana yelkeni kumanda eden iskota halatlarının kullanımı da önemlidir. Ana yelken iskotası fazla gerilirse, bumbayı aşağıya çekcek ve yelkendeki toru azaltacaktır. Orsa seyri de olsa ana yelken iskotası fazla gergin olmamalıdır.
Hafif Havada Cenova Tirimi
Cenova yelkeni de ana yelken gibi çok gergin kullanılmamalıdır. Cenova arabaları biraz daha ileri, baş tarafa doğru alınmalıdır. Cenova arabalarının baş tarafa doğru olması sayesinde yelken üzerindeki derinlik daha fazla olacaktır. Yelken üzerindeki bu torun da üretilecek kuvveti arttırıcı etkisi olacaktır. Aynı ana yelkende olduğu gibi cenova mandar fazla gergin yapılmamalıdır, yelken üzerinde gerginlikten dolayı kırışıklar olmamalıdır. Cenova iskotası fazla gergin kullanılmamalıdır.
Hafif Havada Ekip
Hafif havalarda, yelkenli tekne üzerindeki ekibin en az ölçüde hareket etmesi gerekir. Teknedeki her hareket, yelken üzerinde sallanmaya ve dolayısıyla yelken üzerinden akan hava moleküllerinin bozulmasına neden olacaktır. Mümkün olmadıkça her türlü hareketten kaçınmak gerekir. Ayrıca yelkenlerin rüzgar üzerine doğru gelmemesi ve rahatça dolması için ekip, rüzgar altına doğru ve salmaya yakın oturmalıdır. Teknenin rüzgarlatına doğru hafifçe yatırılması, sürtünmeninde azalmasına yol açacaktır. Dikkat edilmesi gereken tekneyi, fazla yatırmaktan kaçınmaktır. Tekne fazla yatarsa, direğin tepesinin üst rüzgarları kullanma kabiliyeti azalacaktır.
Hafif Havada Dümen Kullanımı
Yelkenlerin zor kuvvet ürettiği hafif havalarda, dümencinin yelkenlinin hızında önemi oldukça fazladır. Teknenin dümeninin her hareketi, suyun içinde sürtünme yapacaktır. O yüzden ani ve fazla dümen hareketlerinden daima kaçınmak gerekir.