Yatlarda Gövde Hızı
Bir teknenin gövde hızı, ağırlığı, deplasman alanı ve genişliği gibi birçok birbiriyle bağlantılı faktörlerden oluşur. Örneğin dar gövdeye sahip tekneler suyun sürütnmesinden az etkilenirler. Böylece daha hızlı gitmeleri gerekir. Fakat dar gövdeli tekneler üzerlerindeki yelken alanını iyi oranda taşıyamayacakları için tekneler daha dengesiz olacaktır. Bu şekilde tasarımları bozulacak, daha farklı hidrodinamik türbülanslara gireceklerdir. Demekki sadece teknenin gövde yapısı hızına etki etmiyor. Teknelerin ağırlıkları ve suya batma oranları da sürtünme kuvvetlerini etkileyecektir. Örneğin ağır tekneler, daha fazla suya batacakları için dalgaların enerjisini kullanamazlar.
Bilim insanları yaptıkları araştırmaların sonucunda deplasmanlı teknelerin, su hattı boyları ile orantılı bir gövde hızı formülü çıkarmışlardır. Suda ilerleyen her tekne bir dalga oluşturur ve her tekne kendi oluşturduğu dalgadan daha hızlı seyredemez. Dolayısıyla teknenin suya değen kısmı uzadıkça oluşturduğu dalga da büyüyyecektir. O yüzden teknelerin teorik olarak en fazla hızını bu formülden çıkartabiliriz.
Bu genel formül ile kullandığımız yatların, su hattı boylarıyla orantılı teorik en fazla hızı bulabiliriz. 1,34 katsayısı bilim insanlarının bulduğu ve genel bir katsayıdır.
LOA : Teknenin tam boyu
LWL : Teknenin suya değen kısmının boyu Hızın hesaplanabilmesi için
LWL feet bakımından yazılmalıdır, sonuç knot biriminde çıkacaktır.
Örnek : Teknemizin tam boyu 20 feet (LOA) , suya değen kısmının boyu ise 18 feet (LWL), bu teknenin teorik en fazla hızı = 5,68 knot olacaktır. 30 feet yat : 7,1 knot 35 feet yat : 7,7 knot 40 feet yat : 8,2 knot 50 feet yat : 9,3 knot
Not : Dalganın üzerinde sörfe kalkan yatlar veya akıntı etkisiyle hızlanan yatlar bu formülün dışındadır.