Ege Yat’ın Yeni Motoryatı Harika
Son 20 yılda dünyada üretilen süper yelkenli yat sıralamasında 10’uncu olan Sinan Özer, yeni yaptığı 28 metrelik motor yatla da başarılı olacağa benziyor.
Yelkenli süper yat inşasında dünyada önemli yeri olan Ege Yat’ın sahibi Sinan Özer, son olarak bir Alman müşterisi için yaptığı 28 metrelik motor yatla, Boat Show’da epey yaptı. Bu ilgi, fuarda da karşılık gördü ve süper yat piyasasının durgun olduğu bir dönemde, Sinan Özer 34 metrelik klasik bir motor yat siparişi aldı.
Sinan Özer’e motor yat ile yelkenli imalatı arasındaki farkı soruyorum. “Teknenin motor yat ya da yelkenli olması sipariş üzerine imalat yapan bir tersane açısından herhangi bir fark getirmiyor. Aksine yelkenli imalatı, üzerindeki yelken donanımı sebebiyle daha sofistike” diyor.
Master kabin ana güvertede
Teknenin en belirgin özelliklerinden biri, master kabinin ana güvertede bulunması. Ana güvertede ayrıca oturma grubu ve 10 kişilik yemek masasının yer aldığı geniş bir salon, mutfak ve günübirlik kullanım için tuvalet bulunuyor. Ana güvertedeki master kabinin dışında alt güvertede de 2 VIP, 2 twin olmak üzere 4 kabin daha mevcut. Kabinlerde giyinme odası, banyo ve duş bulunuyor.
Mürettebatın giriş ve çıkışını misafirlerden ayırmak için mutfağa dış mekandan doğrudan giriş yapılan bir kapı düşünülmüş. Mutfak, ayrıca doğrudan mürettebat kabinleri ile de bağlantılı. 5 mürettebat için her birinde tuvalet ve duş bulunan 2 kabin var. En üst güvertede kaptan köşkü, oturma grubu, güneşlenme alanı ve bir tuvalet de konumlandırılmış.
Sinan Özer’in daha önce imal ettiği 50 metrelik yelkenli tekne Galileo ile iki gün seyir yapma fırsatım olmuştu. Teknedeki her türlü detayı, yakından gözlediğim için bu işin sırrını Sinan Özer’e soruyorum, “Olaya sadece imalatçı ya da tersaneci gözüyle bakmıyorum. Yat işletmecisi, broker ya da tekne sahibi gözüyle bakıyorum. İşin başında duruyorum. Herkese hoş gelebilecek, son derece sade, konfor ve denizciliğin ön planda tutulduğu tekneler imal ediyoruz” diyor.
Seyir performansı
Teknenin seyir performansı da dikkat çekiyor. Tekne yarı deplasman gövdesiyle her havada güvenli seyir yapabiliyor. 120 ton ağırlığındaki teknede iki adet Yanmar 700 beygir gücünde ana makine kullanılmış. Bu makinelerle 14 knot gibi seyir sürati ölçülmüş ki bu bana göre bu ağırlıktaki bir tekne için bu makinelerle yapılabilecek en mükemmel sürat. Teknenin inşaası 16 ay sürmüş. Tersane, bu motor yatın ikizinin gövde ve üst binasını da aynı anda tamamlamış.
28 metrelik motor yat Alpha 1, üst güvertede bulunan solan, mutfak ve master kabin ile benzerlerine oranla daha geniş bir iç hacim sağlıyor. 700 beygir gücündeki iki makine ile de 14 deniz mili sürat yapabiliyor.
Dünya 10’uncusu
Süperyacht Report Dergisi’nin, son 20 yılda üretilen yelkenli süper yatların sayıları ve uzunluklarına göre yaptığı dağılımda Perini Navi toplam uzunluğu 2042 metreyi bulan 40 adet süper yelkenli ile birinci olurken, ikinci Aloy Yachts 23 tekne ile toplam 978 metrelik üretim gerçekleştirdi. Sinan Özer’in Ege Yat’ı da bu süre içinde 9 adet süper yelkenli ile 360 metre uzunluğu yakaladı ve dünya devi tersaneler arasında 10’uncu sırada yer aldı.
Meriç Köyatası / Milliyet