Karaya Oturma / Acil Durum!
Kullanıcı hatası sonucu karaya oturan bir yelkenli yatın ya da motoryatın kurtulması zaman alabilir. Herhangi bir koşulda ve motoru çalışan bir tekne ile karaya oturmak büyük olasılıkla kullanıcı hatasıdır. Bu hatanın yapılmaması için bölgeyi tanımak veya denizde çalışan bir gps ile ve teknedeki derinlik ölçer ile kontrollerini sürekli yapmak gerekir.
Hızlı bir yol ile seyrederken, kayalık zemine çarparak karaya oturmak, yelkenli teknelerin salmasına ve salmanın bağlı olduğu gövdeye büyük zarar verebilir. Karaya oturan bir teknede ilk bakılması gereken yer, salma saplama bölgesinde kırılma olup olmadığıdır ve su alma sorunu yoksa, zaman kaybetmeden karaya oturulan yönün aksine geri çıkmaktır.
Eğer yelkeni yat, kum zemine oturmuşsa, salma ve gövdede hasar oluşmaz ama saplanma riski vardır. Genelde Ayvalık’ın girişinde bir çok yelkenli yat her yıl yanlış seyir yüzünden kuma saplanırlar. Karaya oturan bir yelkenlinin kurtulması için aşağıdaki yöntemleri denemelisiniz.
1) Karaya oturduğunuz yerden güçlü tırnistan yaparak, girdiğiniz yönün tam tersine çıkmaya çalışın.
2) Eğer çıkamıyorsanız, tekneyi yatırmak gerekir. Tekne yatırıldığında salmada açı alacağı için teknenin daha az derinliğe ihtiyacı olacaktır.
3) Ekibin tamamı, derinliğin daha çok olduğu tarafın tersine toplanarak, ağırlıklarından dolayı tekneyi yatırması gerekir. Bu şekilde salmanın dipten kurtulması sağlanabilir.
4) Direkten mandar alınarak, gene sığlığın daha çok olduğu taraftan çekilebilir. Kara varsa bir yere bağlanabilir, deniz varsa, bot yardımı ile çapa atılır ve mandar, vinç yardımı ile alınarak teknenin yatırılması sağlanır.
5) Eğer rüzgar kurtulmak için tekneyi yatırmaya yardım edecek yönde esiyorsa, yelken basılarak tekneyi yatırmak ve kurtulmak denenmelidir.
6) Başka bir kurtuluş yolu da mandara ağırlık vermek olmalıdır. Eğer botunuz varsa mandara bağlayın ve içine ağırlık ekleyin, yatmayı rahatlatacaktır.
7) Başka bir tekneden yardım istenebilir fakat oldukça büyük yükler bineceği için koç boynuzlarına veya vinçlere halatlar bağlanmalıdır ve kopma olasılığına karşın devamlı kontrol edilmelidir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada kumluğa saplanan yelkenlinin motoru çalıştırıldığında, sığ su olduğu için dipten kum kaldırabilecektir ve bu kum motor soğutma su alış kanallarından girmesi sonucu motora zarar verecektir ve kullanılamaz duruma getirecektir. O yüzden dikkat edilmelidir.