Demir Takılması / Acil Durum!
Denizde, demiri dipte takılmayan bir denizci olduğunu düşünmüyorum. Denizdeki halatlar, atık eski demirler, deniz altı kabloları, tonozlar , başka teknelerin demirlerine ve kayalara demirleme sırasında demiri takabiliriz.
Özellikle Palamutbükü Limanı’nda olduğu gibi, U şeklinde ve tüm teknelerin demirlediği bir yerde başka bir teknenin üzerine demir atmanız veya başkalarının sizin demiriniz üzerine demir atması olasıdır. Demirleme sırasında yapılmaması gereken en önemli hareket, demir bırakıldığında dipte sürüklenmemesidir. Dipte sürüklenen bir demir, dipte bulduğu herşeye takılma olasığı yapacaktır. O yüzden demir bırakıldıktan sonra yavaş tornistan verilmeli ve hızlı bir şekilde kaloma verilmelidir. Bu sayede demirin dipte sürüklenmesi engellenmelidir.
Fakat olası bir durumda demiriniz takılırsa kurtarma yolları mevcuttur. Tüm çıpa ve demirlerin baş tarafında bir kurtarma mapası bulunur. Demir buradan yuları doğru çekildiğinde, uç kısmı boşa düşecek ve demir takıldığı yerden çıkacaktır. O yüzden bu kısmına, sürekli bir halat bağlanması ve halatında suyun üzerinde bulunan bir şamandıraya bağlanması işe yarayacaktır. Maalesef bu kurtarma sistemini uygulayan denizci sayımız oldukça az.