Atatürk ve Denizcilik Mustafa Kemal Atatürk, denize büyük bir sevgi duyar ve deniz sevgisini tüm Türk Ulusu’na aşılamaya çalıştı. Florya’da bulunduğu zamanlarda ya kürek çeker ya da denize girerdi. |
. |
|
Florya’da bulunduğu zamanlarda ya kürek çeker ya da denize girerdi. İstanbul’da bulunduğu zamanlarda özelikle Moda Koyu’nda yapılan yelken ve kürek yarışlarını Acar Motoru ve Ertuğrul yatından izlemekten büyük keyif alırdı. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramı nedeniyle Moda Koyu’nda yapılan denizcilik şenlikleri başta olmak üzere önemli yarış günlerinde Acar Motoru ve Ertuğrul Yatı, Atatürk’ün yarışları en iyi biçimde izleyebileceği yere getirilirdi.
Büyük önderin bu yarışları izlemeye gelmesi hiç kuşkusuz denizciler içinde ayrı bir heyecan şevk ve gurur kaynağı olurdu. Denizi medeniyet olarak gören Ulu Önder Atatürk, denizciliğin gelişmesi için de deniz sporlarının temel olduğunu düşünürdü.
Aşağıda bulunan ve büyük önder Atatürk’ün bir konuşmasından alıntıdan, denizciliğe verdiği önemi görebilirsiniz.
“…Denizcilik sadece ulaştırma işi değil, iktisadi iş olarak anlaşılacak ve tersaneler, gemiler, limanlar ve iskeleler inşa edilecek, deniz sporları kulüpleri kurulacak ve korunup geliştirilecektir. Çünkü: Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer. En uygun coğrafi konumda ve üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye; endüstrisi, ticareti ve sporu ile en ileri bir denizci ulus yetiştirmek yeteneğindedir. Bu yetenekten yararlanmasını bilmeliyiz. Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız…”