Yelkenlide Toilet Kullanımı Marpol Yönetmeliği uyarınca ve çevreyi koruma yasası gereğince kıyıdan en az 6 mil açıkta olmadan doğal atıkları bile denize bırakılması yelkenli ve tüm tekneler için yasaklanmıştır. Ayrıca ülkemizin özellikle batı ve güney sahillerinde mavi kart uygulaması vardır. Bu uygulamaya göre her türlü atığın denize bırakılması yasaktır. Atıklar depolanarak, belli bölgelerde konumlandırılmış istasyonlara bırakılabilirler. |
. |
|
Toilet tankınıza göre seyir planı yapın
Toilet atığı da, yelkenli tekneler için bazı zamanlarda kıyıya bırakılmaması gereken atıklardandır. Zaten yelkenli tekne ile tatil yaptığınız eşsiz güzellikteki koylarda pisliğinizi bıraktıktan sonra yüzmek istemeyeceğinizi de düşünüyorum. O yüzden yelkenli teknelerde toilet atıkları, siyah su olarak nitelendirdiğimiz tanklarda biriktirilirler. Fakat bu toilet tankları litrelerce suyu depolayacak kapasitede olamazlar. Yelkenliler için boyutları 40-60 litre arasında olmaktadır. O yüzden çok kısa sürede dolmaktadırlar. Eğer üç gün bir koyda demirli kalmayı planlıyorsanız, toiletin siyah pis su tankının dolması olasıdır.
Önceliği bayanlara verin
O yüzden, yaz aylarında yelkenli tekne kiralamalarında ve kullanımlarında veya tatil süresince, toilet kullanımı için öncelik bayanlara verilmelidir. Bayanların daha önceden tekne toileti konusunda bilgisi bulunmuyorsa, toilet kullanımı sırasında mümkün olduğunca az su kullanmalarını açıklamalıyız. Ayrıca uzun süreli açık deniz seyri yapılmayacaksa ve koylarda konaklama planlanıyorsa toilet kullanım çizelgesi yapılabilir. AZUREE yelkenli yatları haricinde bir çok yelkenli teknede siyah pis su tankının seviyesini gösteren ve belirten bir uyarı ışık sistemi yoktur. O yüzden dikkat edilmelidir.
Yelkenlilerde toiletlere, toilet kağıdı bile atmayın
Ayrıca yelkenli tekne toiletlerinin içine toilet kağıdı, havlu kağıt ve çeşitli hijyenik ürünlerin kesinlikle atılmaması gereklidir. Tekne toiletinin içinde elektrikli masaretler olsa bile zarar vermektedir. Bu basit ayrıntı yüzünden, bir çok tatilci, yelkenli tatilleri boyunca tekne toiletlerini kullanamazlar. Bu uyarı ekibe, tekneye biner binmez yapılmalıdır ve ilk iş olarak teknedeki banyoya atıklar için bir torba veya çöp konulmalıdır.
Seyirde dikkatli kullanın
Seyir sırasında, tekne toiletleri oldukça dar olduğu için dalgalı havalarda sorun olabilmektedir. O yüzden sıkı tutunmalı ve hijyen bakımından erkeklerin ayakta toileti kullanmamalarını önermekteyiz. Oturmak en sağlıklı ve temiz çözüm olacaktır.
Kıyıdan 12 mil açıkta boşaltılabilir
Dediğimiz gibi toileti ne kadar az kullanırsanız, koylarda konaklama süresiniz artacaktır. O yüzden toiletinizin bir kısmını yüzerken gidermenizi sizin için faydalı olacaktır. Dolu olan pis su tankını, kıyıdan 12 mil açıkta ve en az 4 knot hız ile seyrederken boşaltmanız yasaya göre uygundur.
Pis su tankı vanasının yerini bilin
Bir çok yelkenlide pis su tankını boşaltmak için deniz seviyesinin altındaki kalın vanayı açmanız yeterli olacaktır ancak bazı teknelerde pompalı veya elektrikli pis su atışı mevcuttur.
iyi seyirler dilerim;
Deniz Giray |