Teknelerdeki pervaneler bilindiği gibi pruva-pupa (ileri-geri) hareket için kullanılırlar. Fakat pervanelere ilk hareket verildiğinde kanatlarına çarpan suyu sancak veya iskele tarafa doğru fırlatırlar. Bu durumda dosdoğru ileri veya tornistan hareket yapamazlar. Belirli bir süre bir atma hareketinden sonra yol alabilirler. Bu duruma pervane çekmesi, çark etkisi veya enine hareket adı verilir. Özellikle tornistan harekette pervane çekmesi daha çok hissedilir ve teknenin belirli bir süre düz gidemediği görülür. Ayrıca pervane çekmesi süresinde dümen çalışamayacak ve tekne dümen dinleyecek yol alana kadar bu durum devam edecektir. Pervene çekmesi sürekli olan bir durum değildir, motora verilen devir, pervane tipi, tekne tipi gibi durumlarda farklılık gösterir.
Örneğin genelde teknelere tornistan yol verildiğinde hemen yol alamazlar, Sancağa veya iskeleye doğru pervane çektikten sonra yol alabilirler. Bu durumda panik yapılmamalı, gereksiz yere dümen hareketi yapılmamalıdır. Belirli bir süre sonra çekme bitecektir. (5 saniye ile 20 saniye arasında bir sürede pervane çekmesi sonlanır)
Tornistan yolda sola devir hareketi yapan bir pervane üzerindeki suyu sancak tarafa doğru atacaktır. Pervane suları sancak tarafa doğru fırlatırken, teknenin kıç tarafıda etki tepki vereceği için iskele tarafa doğru açılma hareketi yapacaktır. Volvo Penta motora sahip olan yatlarda genellikle tornistan yolda kıçlarının sancak tarafa doğru atmasının sebebi budur.
Tornistan yolda sağa devirli bir pervane üzerindeki suları ikele tarafa doğru fırlatacak ve bu etkinin sonucunda teknenin kıçı sancak tarafa doğru bir atma hareketi yapacaktır. Çekmenin etkisi bittiğinde rahatça tornistan yoluna devam edecektir. Yanmar motora sahip olan yatlarda genellikle tornistan yolda kıçlarının iskele tarafa doğru atmasının sebebi budur.