Seyir halindeyken ekipten birinin herhangi bir sebepten dolayı denize düşmesi her zaman olası bir durumdur. Dalga etkisiyle, teknenin broşa düşmesi durumunda veya dalgınlıktan dolayı denize düşülebilir. Olası bu duruma karşı nasıl hareket edileceği önceden tatbikat edilmelidir. Örneğin gece seyri sırasında, dalgalı, rüzgarlı durumda üstelik hazırlıksız bir şekilde denize düşen adamı bulmak ve tekrar güverteye almak oldukça güç olacaktır. O yüzden üzerinde durulması gereken önemli bir konudur.
Suya adam düşmesinin denemeleri bir çok defa ekip olarak deneme amacıyla yapılmalıdır. Gerçekten suya adam düştüğünde panik olmadan, hatasız bir şekilde üstelik en kısa zamanda adama ulaşmak ve tekneye almak gerekir.
1) SUYA ADAM DÜŞTÜ diye sesli bir şekilde bağırılmalıki, güvertedeki tüm ekibin durumdan haberi olsun ve yardıma hazırlansın.
2) Suya hemen sudaki adamın suyun üzerinde durmasını kolaylaştırmak için yüzen bir nesne atılır. Bu can yeleği, usturmaça veya can simidi olablir. Tabi bunların el altında hazır tutulması gerekmektedir. Bu yüzücü nesne hem düşen adamı su üstünde tutar hemde görüşün kısıtlı olduğu durumlarda düşen adamı görmeyi kolaylaştırır. Bunları sudaki adama atarken, adamın mümkün olduğunca yakınına atmak gerekir ama o panik anında bu nesneleri atarken adama vurmamalarına dikkat etmek gerekir.
3) Ekipten bir kişi sudaki adamı devamlı izlemeli ve adamın izini kaybetmemelidir. Bu da dümencinin işini kolaylaştırır.
4) Eğer hava çok sert ve flok (cenova) yelkeni kontrol etmek zor ise, flok (cenova) yelkenini indirin ve güverteye alın. Bu şekilde sudaki adamı çekerken tekne daha dengeli ve yavaş olacaktır. Ama en acil olarak bunu yapmanın yolu floğu(cenovayı) indirmekle vakit kaybetmeden, iskotalarını boşlayarak bunu yapmaktır.
1) Sudaki adam rüzgaraltında kalırsa hem rüzgar hede dalgalardan bir ölçüde olsa korunmuş olur.
2) Yelkenli teknelerin rüzgaraltı kısmı rüzgarın yatırmasından dolayı daima su seviyesine daha yakın olur.Böylece sudaki adamı güverteye çekmek daha kolay olacaktır.
3) İlk denemede yanaşma başarısız olsa bile, rüzgar bizi gene adama doğru atacaktır. Halbuki sudaki adam rüzgarüstünde kalsaydı ve deneme başarısız olsaydı tekrar dönmek gerekecekti. Bu da soğuk denizde ve karanlık bir gecede herşeyi daha da zorlaştırır.
Suya düşen adama ulaşmanın en hızlı ve çabuk yolu hemen kavança yapmaktır. Kavança yaptıktan sonra adama doğru giderken rotaya dikkat edilmelidir, aynı rotanın tersinde geri dönülmelidir. Sudaki adama daha yanaşmadan tekne yavaşlatılmalıdır çünkü birden bire duramayız .O sırada yelkenleri indirme şansı varsa indilirilir çünkü adam sudan çekilirken yelkenlerde kuvvet oluşmasını yada çok sallanmasını istemeyiz. İndirilmeyen yelkenler özellikle sert havalarda rüzgar ile dolabilir ve teknenin yönünü değiştirebilir. Dalga etkisine ise çok net bir çare yoktur.
Kavança yapamıyorsak ve yeterince deneyimli bir yelkenci değilsek her hava şartında kavança manevrasını yapamayabiliriz çünkü kavançada yelkendeki kuvvet bitmeden aniden diğer taraftan kuvvetin etkisine girer. Özellikle sert havalarda kavança acemilere göre tehlikeli sayılabilecek ve deneyimlilere göre de zor bir dönüştür. Ama kavançanın yapılamadığı durumlarda rüzgarüstüne dönerek yani tramola yaparak da sudaki adama gidebiliriz. Yandaki çizimde tramola manevrasıyla suya düşen adama teknenin rüzgaraltı tarafından yanaşılıyor.