Üzerlerindeki yüzlerce kilogramlık kuvvetleri rahatlıkla karşılayan tekne vinçleri, yelkenlilerin en çok kuvvet binen yerlerindendir. Kol gücüyle çekilmesi mümkün olmayan halatları rahatlıkla çekerler.
Vinçlerin içlerinde, dişliler, yaylar ve tırnaklar vardır. Dişliler, kullanım sırasında birbirlerine sürtme yaptıkları için aşınabilirler, vincin kendini kilitlemesini sağlayan tırnakları aşınabilir ya da kırılabilir. Vinçlerin içlerine, yağmurlardan vs. dolayı su kaçabilir ve oksidasyona neden olabilir.
Tüm bunları kontrol etmek için vinçlerin içleri en az yılda bir kere açılmalıdır. Dişliler temizlenmelidir ve özel gres yağı ile vinç dişlileri yağlanmalıdır. Dikkat edilmesi gerek konu, gres yağının sadece dişlilere sürülmesidir, vinçlerin genellikle tabanında bulunan yaylı tırnaklara gres bulaşırsa, çalışmalarını engeller. O yüzden oralara sıvı makine yağı sürülmelidir.
Zeytin yağ veya ayçiçek yağı kullanılması, zamanla yüzeylerde tabaka yaptığı için kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Elektrikli vinçlerde ise, vinci kumanda eden elektrik butonları zamanla eskime yaparlar. Üzerlerindeki koruyucu yırtıldığında, içlerine su girebilir ve kısa devre yaparak kendiliğinden aktif hale gelebilirler. O yüzden, tekne uzun süre bırakıldığında, daima elektrikli vinçlerin koruma sigortaları kapalı tutulmalıdır.
Vinçleri korumak için ;
* Kullanmadığınızda üzerlerine su geçirmez kılıflar örtün.
* Her yıl en az bir kere, içini açın, yağlayın, görsel kontrol yapın ve kapatın.