Teknesi olanlar oldukça iyi bilirler, teknelerimizi uzun süre kullanmadığımız zaman, denizle temas eden karina bölümü, denizde yaşayan yosun ve kekamoz dediğimiz midyemsi canlıların evi haline gelirler. Bu canlılar teknemize tutunarak, bulundukları bölgede büyürler.
Bu canlıları etkisiz hale getirmek için zehirli boyaları kullanmaktayız. Özellikle Marmara Denizi gibi kirliliği oldukça fazla olan denizlerde bu canlılar teknemize daha çok zarar verirler. Denizin altında kalan pervane, şaft, tutya, topraklama barası, metal vana civarı yerlerde zehirli boya uygulaması yapsakta metal bölgelerde bu boyaların tutanması zordur. Piyasada metal ve pervaneler için özel ve pahalı zehirli boyalar satılsa da çok fazla işe yaramazlar. Denizin altında metal aksamlar arasında elektron alışverişi olduğu için ve pervane yüksek devirlerde döndüğü için boyayı tutmazlar.
İstanbul ve Marmara Denizi gibi kirli denizlerde özellikle Nisan ayından itibaren denizin ısınmasıyla canlıların çoğalması çok fazla olur. Yaz aylarında da devam eder.
Pervanenizde oluşan 5-6 adet kekamoz bile devrinizin düşmesine ve hız kaybına neden olacaktır. O yüzden pervanenin ve sail drive su alışlarının temiz kalması için teknenizi uzun süre limanda bekletmemeniz gerekir. Eğer denize çıkamıyorsanız en az haftada 1 kere, mümkünse 2 kere, motoru çalıştırarak pervanenizi çevirmenizdir. Motoru en az ileri yolda ve 2000 devirde bir dakika, tornistan yolda ve 2000 devirde bir dakika çalıştırdığında hem teknenin altından su akmış olacaktır hem pervanede kekamoz oluşumunu engellemiş oluruz. Dikkat edilmesi gereken nokta bu hareketi yaparken tonoz ve palamar halatlarınızın sağlam bağlı olmasıdır. Zaten 2000 devir tornistan yolda, kıçtan kara bir tekne iskele vuruyorsa, o bağlantı risk oluşturmaktadır, tonozun boşunun alınması gereklidir.