Kuzeyinde Datça, güneyinde ise Bozburun bulunan Hisarönü Körfezi, Türkiye’nin en güzel yerlerinden biridir. Girintili yapısı ve koyları ile yelkenciler ve denizseverler için harika bir tatil yeridir. Körfezin büyük kısmı ormanlarla ile çevrilidir ve içinde ada ve adacıklar bulunur. Körfezin denizinin rengi ve temizliği tarifsizdir.
Hisarönü Körfezi’nde uçan balıklar sizleri karşılarsa şaşırmayın. Suyun üzerinde metrelerce mesafede uçabilen küçük balıklar seyrinize eşlik edebilirler.
Datça ‘yı yalakan sert meltem, körfezin coğrafi yapısını takip ederek, körfezin içine kadar girer. Genelde hakim rüzgar yönü körfezin dışından içine doğrudur. Meltemin kuvveti ve etkisi, koyun içine doğru girildikçe azalarak devam eder. Körfezin kuzeyindeki koylar, güneyli havalara açıktır o yüzden dikkat edilmelidir. Körfez, çok fazla dalga kaldırmaz, seyri kolaydır. Açıldıkça ve Datça’ya doğru seyir yapıldıkça rüzgarın şiddetindeki artık fark edilecektir.
Bencik Koyu, Selimiye Köyü, Orhaniye, Kız kumu ve Martı Marina, Hisarönü Körfezi’nin görülmesi gereken ve en çok bilinen bölgeleridir. Bencik Koyu Hisarönü’nün kuzeyinde bulunan Bencik, yaklaşık 1, mil içeriye girer. İnce uzun bir koydur ve kesinlikle görülmesi gerekir. Koyun dışında üzerinde diş gibi kayalar olan Dişlica Adası bulunur. Bu adayı ilk gördüğümde, değişik yapısı sebebiyle Teksas Vadisinde, ıssız bir kaya kütlesi gördüğüm hissine kapılmıştım. Koyda 8-15 metre derinlikte demir bırakarak, sahilden çıma alındığında güvenli demirleme yapmış olursunuz. Koyun en iç kısmı oldukça sığlık olduğu için demirleme yapmak mümkün değildir. Koyun içlerine girildikçe, rüzgarın etkisi zayıflayacaktır.
Orhaniye, doğasıyla ve yapısıyla bir doğal limandır. Çevrsindeki yeşilliği, baharda ve kışın sakinliği ile insanı kendisine büyüler.Orhaniye girşinde güney tarafta bir ada bulunur. Adanın kuzeyinde ise Kız kumu vardır. Kız kumu, 400 metre uzunluğunda ve deniz seviyesinden sadece 1 metre altından giden bir yol gibidir. Denizin ortasından giden bu sığ yolda yürüyenler, denizen üzerinde yürür gibi görünürler. Özellikle bölgeye gece giriş yapacaklar bu sığlığa çok dikkat etmelidirler çünkü herhangi bir uyarı işareti yoktur.
Doğal yapısıyla ve köy havasıyla son yıllarda oldukça popüler olan Selimiye Köyü, yatçılarında uğrak yeridir. Selimiye Koyu, melteme tamamen kporunaklı ve çok sakin bir koydur. Yaz geceleri hiç ama hiç rüzgar bulamazsınız ama sıcağı da bunaltmaz. Köyde, belediyeye ait bir iskele mevcuttur ve tonoz döşenmiştir.
Ayrıca, demir atarak plajın karşısındaki bölgede kısa süreli konaklayabilirsiniz. Fakat Selimiye, oldukça derin olduğu için demirleme yapmak pek mümkün olmayabilir. Derinlik 20 metre ile 50 metre arasındadır. Selimiye’de alışveriş yapmak için market ve bir çok restaurant bulabilirsiniz. İskelesine, tekne ile yanaşabileceğiniz en çok bilinen restaurantı ise Sardunya’dır. Rezervasyon ile yer bulunmaktadır. Selimiye Köyü’ne bağladığınızda, belediye görevlileri sizden çok az da olsa bağlanma ücreti alırlar. Ayrıca konaklamak için tüm Selimiye manzarası ile harika bir yer olan Les Terasses De Selimiye’yi tavsiye ederiz.
İyi seyirler dilerim;
Deniz Giray
deniz@denizgiray.com
.