Çanakkale Boğazı’nda Seyir Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni bağlayan önemli bir su yoludur. Kurtuluş mücadelemizin en önemli adımı burada atılmış ve yüz binlerce kahraman askerimiz bu topraklarda yatmaktadır. |
. |
|
Çanakkale Boğazı, özellikle Karadeniz ile Akdeniz arasını bağlayan iki boğazdan biridir. Her yıl en az 40.000 gemi, boğazdan transit geçiş yapar. Bu bakımdan, Çanakkale Boğazı, çok önemli bir ticaret yoludur. Boğazın üzerinde iki kıtayı birbirine bağlayan bir köprü henüz yok ama planları başlanmıştır. İki yaka arasında ulaşım, Çanakkale-Kilitbahir, Çanakkale Ecabat veya Gelibolu-Lapseki arasında yapılmaktadır. Ayrıca Çanakkale’den Bozcaada ve Gökçeada’ya da feribot seferleri yapılmaktadır. Çanakkale Boğazı, yeşil manzarası, tarihi kaleleri ve sığınakları, küçük balıkçı barınakları, şehitlik abidesi ile oldukça keyifli bir seyir rotasıdır.
Boğazda Akıntı
Çannakale Boğazı da, İstanbul Boğazı’nda olduğu gibi mevcut akıntının hakim yönü kuzeyden güneye doğrudur. Üst akıntı, Marmara Denizi – Ege Denizi yönlüdür. Akıntı, Gelibolu Burnu geçildikten sonra başlar. Boğazın kuzey girişinde akıntı hızı 1 knot civarındayken güneye doğru gidildikçe akıntının hızı 4 knot’lara kadar rahatlıkla ulaşmaktadır. Ayrıca boğazın girintili yapısı gereği, ters akıntılar da mevcuttur. Bazı bölgelerde güney yönlü akıntı, kuzey yönlü olmaktadır.
Gelibolu’dan, Nara Burnu’na kadar akıntının hızı 1 knot seviyesinden, 2 knot’a kadar çıkmaktadır. Nara Burnu, boğazın en keskin dönüşünün olduğu bölgedir. Nara Burnu geçildikten sonra, Kilitbahir’e doğru akıntının hızı 3 knot’a çıkar. Klitbahir Kalesi – Çimenlik Kalesi arası Çanakkale Boğazı’nın en dar yeridir. Bu bölgede sıkışan üst akıntının şiddeti, bölgenin geçilmesinden sonra en hızlı halini almaya başlar. Yaklaşık 3-4 knot hızında güney yönlü akmaya devam eder ve boğaz genişleyene kadar etkil olarak devam eder.
Boğazın en şiddetli akıntısını, Kepez Burun bölgesi yapmaktadır. Motoru küçük olan tekneler, kuzeye doğru çıkarken en çok Kepez Bölgesi’nde zorlanmaktadırlar.
Çanakkale Merkez’in bulunduğu koyda ters akıntı mevcuttur. Koyun başlangıcından Nara Burnu’na kadar, kuzey yönlü kıyı seyri yapıldığında teknenizin hızlandığını göreceksinizdir. Bu bölgede, ters akıntı oluşur ve hakim akıntının yönü değişir, kuzey yönlü olmaktadır. Fakat gece seyrinde, ışıkları olmayan metal gemi tonoz şamandıraları olabilir dikkatli seyir yapılmalıdır.
Boğazın Yapısı
Çanakkale Boğazı, uzun bir boğazdır. Kuzey ucu Gelibolu’da başlar, güney ucu Kumburnu’nda son bulur. Toplam uzunluğu 37 deniz milidir. Genişlik bakımından en dar yeri,1200 metre ile Kilitbahir – Çimenlik Kalesi arasıdır. Güneye doğru genişlemeye başlar ve bu genişlik 7 km’yi bulur. Boğaz, fazla keskin dönüşe sahip değildir. En keskin dönüş gerektirecek yeri Nara Burnu’dur.
Çanakkale Boğazı’nın ortlama derinliği 60-80 metre arasındadır. Avrupa yakasının sahili oldukça derin olmasına rağmen Anadolu yakasının sahilinde geniş kumluklar vardır. O yüzden seyir sırasında uyarı kardinallerine dikkat edilmelidir, sığ bölgelerden uzak durulmalıdır.
Boğazın kuzey kısmında daha çok orman bulunmaktadır. Kilitbahir’den sonra kuzey sahillerinde pek yapılaşma yoktur.
Boğazın Trafik Düzeni
Çanakkale Boğazı’nda transit gemi trafiği çift yönlü olarak çalışmaktadır. Çanakkale Boğazı, İstanbul Boğazı’ndan daha geniş olduğu için ve mevcut kazaların daha düşük seviyede olduğu sebebiyle çift yönlü geçiş uygulaması devam etmektedir. Çanakkale sahil kıyılarında konumlanmış, kontrol istasyonları yani sektörler ile deniz trafik düzeni sürekli kontrol altındadır. Boğazın kuzey girişinde Gelibolu-Lapseki arası çalışan feribotlara ve Çanakkale Merkez-Ecebat arası çalışan feribotlara geçiş sırasında dikkat edilmelidir.
Boğazda güvenlik kuralları gereği yelken ile seyir yapılması yasaklanmıştır. Yekenli tekneler, yelkenlerini kapatarak motor seyri ile geçiş yaparlar. Ayrıca gemi yolunu kulanarak, sürekli seyir yapılması da istenmemektedir. Özellikle Nara Burnu, keskin bir dönüşe sahip olduğu için ve dar olduğundan tehlikeli olabilir. Nara Burnun’da bazen birbirlerine geçen gemiler ile, karşıdan gelen gemiler geçişi iyice daraltırlar.
Boğazdaki Sektörler
Çanakkale Boğazı’nda deniz trafiğini sektörler kontrol eder ve düzene sokarlar. ‘’Türk Boğazları Seyir Emniyet Tüzüğü’’ uygulanmaktadır. Üç adet sektör vardır. Geçişler sırasında özellikle gemiler ve hızlı motoryatlar, sektörler ile iletişime geçmeli ve hız planlarını ona göre yapmaktadırlar. Her sektörün kendine ait VHF telsiz frekansı mevcuttur.
Seyir sırasında aşağıdaki sektörler ile iletişimde kalınmalıdır;
Sektör Gelibolu VHF 11
Sektör Nara VHF 12
Sektör Kumkale VHF 13
Çanakkale Boğazı’nda Akıntı Seyri
Olağan koşullarda boğazda hakim üst akıntının kuzeyden güneye olduğunu biliyoruz. Sadece lodos rüzgarının sert olduğu durumlarda hakim akıntının yönü değişecektir. Yazımızdaki akıntı seyrini güneyli ve hakim kaıntıya göre yazıyoruz. Marmara Denizi’nden güneye doğru iniyorsanız, her türlü yapacağız seyir, sizi zorlamayacaktır çünkü akıntı arkanızdan gelecektir. Sizin hızına destek olacaktır. Fakat en zorlu seyir, Ege’den Marmara’ya doğru yükselmektir. Özellikle küçük motorlu tekneler, akıntıya karşı çıkarlarken zorlanacaktırlar. Yapabilecekleri en fazla hız, 6 knot olan teknelerin, kuzeye tırmanmaları zor olacaktır. Dolayısıyla rahat ve hızlı, akıntıya karşı çıkmak için akıntıları iyi kullanmayı bilmelidirler.
En hızlı akıntı, Kepez Burnu’na kadardır. Çanakkale merkez ve özellikle Nara Burnu’nda sonra akıntının hızı düşecektir ve ters akıntılardan yararlanılacaktır. Akıntının etkisini azaltmak için en iyi yol anadolu yakasını takip etmektir. Anadolu yakasında, Çanakkale Boğazı girişindeki Kumburnu’na yakın seyir yapıldıktan sonra, sancağa doğru, koy içine yükselerek seyir yapılmalıdır. Koyun içinde akıntının etkisi azalacak hatta ters akıntı alınarak, hız azalması olması beklenirken aksine hızınız artacaktır.
Kepez Burnu’na kadar kıyı seyri yapılması, akıntı etkisini azaltacaktır fakat balıkçı ağlarını tutan pet şişe, bidon, yüzen sünger gibi su üstündeki uygunsuz balıkçı işaretlerine çok dikkat edilmelidir. Çanakkale Boğazı’nda derinliği 20-30 metre olan kıyı şeridinde, balıkçılar bunları ağlarını çekmek için su üstünde bırakırlar. Özellikle geceleri ışıkları olmadıkları için görünmezler ve pervaneye takılmaları mümkündür. Seyir boyunca çok dikkatli olunmalıdır.
Kepez Burnu’ndan sonra Çanakkale merkez önünden Nara Burnu’na doğru seyir yapılması gene ters akıntının alınmasını sağlaycaktır. Nara Burnu’ndaki batı kardinali sancağınızda bırakılarak, transit geçiş yapan gemileri de kontrol ederek, avrupa kıyısına yükselebilirsiniz. Hem yolu kısaltmış, hem akıntıyı zaltmış hem de anadolu kıyısındaki kum sığlıklarından korunmuş olursunuz.
Boğazda Dalga ve Rüzgar
Çanakkale Boğazı’nda yaz aylarında hakim rüzgar kuzeyli rüzgarlar olan Poyraz ve Yıldız’dır. Özellikle Haziran ayının ortasından sonra Poyraz rüzgarı tüm Marmara ve Ege’de etkili olmaya başlar. Eylül ortasına kadar sert Poyraz rüzgarları devam eder. O yüzden yaz mevsiminde hem akıntıya hem sert rüzgarlara karşı Çanakkale Boğazı’nı geçmek oldukça zorlayıcı olacaktır.
Boğazı, kuzeye doğru tırmanmak için en uygun saatler, sabah erken saatleridir çünkü genellikle öğleden sonra rüzgarların şiddetleri daha fazla artmaktadır. Fırtına ihbarı olduğunda saat fark etmez, sabah, öğlen veya gece sert rüzgarlar esecektir.
Boğaz kapalı bir su yolu olduğu için yüksek dalgalar oluşturamaz.
Boğazdaki Barınaklar
Çanakkale Boğazı’nda çok fazla barınak seçeneği yoktur. Sadece Çanakkale merkez’de eski balıkçı barınağı, küçük bir marina gibi işletilmeye başlanmıştır.
Gelibolu Balıkçı Barınağı
Gelibolu feribot iskelesinin yanında yer alır. Oldukça dar bir girişi mevcuttur dolayısıyla büyük teknelerin, içeri girerek sığınması mümkün değildir. Zaten bir çok zaman boş yer bulunması mümkün olmayabilir. Ortalama derinliği 1,5 metre ile 2,2 metre’dir. Salması uzun olan yelkenlilerin sığınması pek mümkün değildir.
Lapseki Balıkçı Barınağı
Anadolu yakasında Lapseki feribot iskelesinin yanındadır. Liman içinde derinlik 2 metreyi geçmemektedir ve çoğu yerde 1,2 metrenin altındadır. Dolayısıyla büyük tekne ve yelkenlillerin barınması pek mümkün değildir.
Çanakkale Yat Limanı
Çanakkale Boğazı’nda, 10 metre ve üzerindeki tekneler için konaklayabilecekleri, tek uygun ve düzgün yerdir. Yeterince boş yere sahp değildir, bazı transfer zamanlarında boş yer bulunamayabilir. O yüzden seyir planı yaparken, telefon ile iletişimde kalınmalı ve onay alınmasında fayda olacaktır. Yakıt, su ve elektrik imkanı vardır. Personel oldukça ilgilidir ve her konuda yardımcı olmaktadır. 24 saat hizmet alabilirsiniz. Liman, tam olarak Çanakkale Merkez’de olduğu için alışveriş, restaurant ve tarihi yerler yürüme mesafesidir.
İletişim : 0286 212 84 53
Telsiz : VHF 73
Çanakale Boğazı Seyri’nde Dikkat
Çanakkale Kahramanları
Çanakkale Boğazı’nın, tarihimizde çok önemli bir yere sahip olduğunu bilmeyen yoktur. Vatanımızın her yerinden yüzbinlerce gencecik vatan evladı, bu topraklarda huzurla uyumaktadır. Çanakkale Boğazı’nda gündüz seyir yapıldığında, Şehitlik Abidesi, Namazgah tabyası, tarihi kaleler, Dur Yolcu Yazısı, Seyit Onbaşı heykeli, Nusret Mayın Gemisi ve tabyaların izlenme fırsatı olacaktır.
Türk Bayraklı gemilerdeki seyir defterleri tutulurken, denizcilerimiz deftere not düşerken ‘’Çanakkale geçildi’’ yerine ‘’Çanakkale çıkıldı’’ diye not düşerler. Tüm kapitalist dünya devletlerine, Çanakkale Boğazı’nın geçilmeyeceğini öğrettiğimiz unutulmamalı ve bu eşsiz tarihe sahip olmamızın gurunu yaşamalıyız.
Çanakkale Boğaz’ından güvenli çıkışlar yapmanız dileğimle.
Deniz Giray |