Çanakkale – Babakale Arası Seyir
Türkiye ile Yunanistan ana karaları arasında kalan Ege Denizi, her bölgesinde farklı hava hareketleri oluşturur. Genelde orta bölgesi oldukça sert rüzgarlar oluştururken, bazı koşullarda kıyılarda da fırtına koşulları yaratabilmektedir. Ege Denizi kıyıya dik yer şekillerine sahip olduğu için, oldukça fazla korunaklı yeri olması ve içinde bir çok adayı barındırması ile bilinir. Ege Denizi’nde seyir yapmak çok keyfilidir. Hem farklı hava koşullarını yaşarsınız hem de adaları ve adalar arası geniş boğaz kanalları ile eşsiz manzaralara sahip olursunuz.
Çanakkale Boğazı’ndan çıkıldıktan sonra, boğaz akıntısının etkisi yaklaşık 6 mil uzaklıkta olan Tavşan Adası tarafında doğru güneybatı yönüne doğru devam eder. Boğaz akıntısı mevsimsel ve rüzgarsal değişimler göstererek, Çanakkale Boğaz çıkışında 1 mil ile 2.5 mil arasında değişebilir.
Çanakkale çıkışında, iskelenizde kalan Kumkale Burnu’na çok dikkat edilmelidir. Kıyıdan yarım mil uzaklığa kadar uzanan dığlık bu bölgede derinlik bazı bölgelerde 2 metrenin altına inmektedir.
Boğaz çıkışından sonra, sahili takip ettiğinizde sancak tarafınızda Tavşan Adası, Yılan Adası ve Bozcaada’yı görebilirsiniz. Boğaz akıntısı, Bozcaada – Kum Burnu arasında da etkili olabilir. Bozcaada Kanalı’ndan geçerseniz, derinlik 6 metreye kadar düşecektir, o yüzden seyir sırasında panik yapmaya gerek yoktur.
Bozcaada Limanı
Bozcaada Limanı oldukça keyifli ve küçük bir limandır. Ana mendirek üzerine rahatlıkla bağlayabilirsiniz. Yaklaşık 50 tekne kapasitesine sahip bu limanın bazı bölgelerine tonoz döşenmiştir. Limana girdiğinizde, yetkili kişi size görerek yardımcı olacaktır. Ana mendireğin kıyı tarafında kaya döküntüleri olduğu için kıçtan kara yanaşılırken dikkat edilmelidir, palanın vurması yüksek olasılıktadır.
Limanda ortalama derinlik 6-7 metredir. Bozcaada Limanı’nın iskele tarafındaki beton iskele’ye araba taşıyan feribotlar yanaşır. Ana mendirekte bağlı olacağınız yer, kuzey rüzgarını arkadan alacağı için kıçtan kara yanaşmanız, en sert havalarda bile rahat olacaktır.
Bozcaada’da her türlü ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Adada bir adet yakıt istasyonu vardır ve telefon ettiğinizde bağlı olduğunuz yere talep ettiğiniz kadar yakıt getirebilirler. Limanda su bulunur. Ayrıca civardaki marketlerden, her türlü alışverişi yapabilirsiniz. Liman kooperatifi, sizden küçük bir ücret talep edecektir.
Bozcaada Limanı’nı Kuzeyli ve güneyli rüzgarlara korunaklıdır. O yüzden bahar ve yaz mevsimlerinde oldukça korunaklıdır. Fakat liman doğu rüzgarlarına açıktır ve kışlama yapılması mümkün değildir. Doğu rüzgarının kaldırdığı deniz, limanda konaklamaya engel olmaktadır.
Bozcaada’da gece konaklayacasanız, teknenizi, beton iskeleye yakın bağlamamalısınız çünkü geceleri kanaldan geçen gemilerin ölü dalgaları, bordanızan geleceği için çok ciddi sallantı yaparlar. Bu sallantıda borda bordaya duran yelkenli yatlarının direklerinin vurması bile olasıdır. O yüzden dikkat edilmelidir, ayrık ve mesafeli bağlanmalıdır.
Babakale Limanı
Babakale Limanı, 2011 yılındq yeniden yapılmış olup, oldukça büyük bir korunaklı mendireğe sahip olmuştur. Fakat Babakale’ye gece ve ilk defa gidecekler için limanın sancak tarafında tehlikeli bir kayalık bulunur. Liman iki bölümden oluşur. Girişte sancak tarafta, oldukça dar bir yerden girilen bölge, küçük balıkçı motorlarına ayrılmıştır ve yer bulmak çok zordur. O bölgede, kendinize uygun yer bulmanız, her zaman mümkün olmayabilir.
Yaz aylarında avlanma yasağı olduğu için büyük balıkçı motorları, Babakale Limanı’na uğramazlar ve balıkçılar için yapılmış ana mendirekte oldukça kolay yer bulabilirsiniz. Babakale Limanı içinde derinlik 5-6 metredir ve yeterlidir. Fakat 1 Eylül’den sonra limana uğradığınıza pişman olabilirsiniz. Etrafınız büyük balıkçı motorları ile çevrilir ve aralarında kalabilirsiniz. Limanda su ve elektrik hizmeti yoktur. Fakat kooperatif, sizden küçük bir ücret talep edecektir.
Babakale’de düzgün bir bakkal veya market bulmanız pek mümkün değildir. Kredi kartı geçerli değildir. Bir camisi, küçük bir okulu ve eski bir kalesi olan çok küçük bir köydür. Yöre halkının, balıkçılar ile arası kötü olduğu için gelen yatlara da pek misafirperfer davranmazlar.
Fakat Babakale’de birazcık yukarıda, limanı ve Midilli kuşbakışı gören Denizhan Motel – Restaurant vardır. Buradaki balık yemekleri, hizmeti ve lezzeti harikadır. Eşsiz bir manzara ile teknenizi ve Midilli Adası’nı izleyebilirsiniz. Babakale’ye yolunuz düşerse, uğramanızı tavsiye ederim.