Denizlerimizin temiz kalması için yürürlüğe sokulan mavi kart uygulaması, boyu 2,5 metreden büyük tüm deniz araçlarını kapsamaktadır. Cezaların oldukça yüksek olduğu mavi kartı ihmal etmeyiniz.
2016 yılında 159 tekne, mavi kart uygulamasından 12.267 TL para cezası ödemek zorunda kalmıştır. Bu ceza tutarı toplam değil, her tekne için ödenecek ceza tutarıdır. 83 adet özel tekne, 10 günlk gezi teknesi, 26 balıkçı teknesi, 5 ticari yat, 2 yolcu motoru, 23 diğer tip tekneye ceza uygulanmıştur. 2017 yılında ceza 12.736 TL olmuştur. 2018 yılı ceza tutarı henüz belirlenmemiştir.
Mavi Kart, Tükiye sularında seyir yapan teknelerin atıklarını, belirli bir yönetmeliğe göre atık toplama tesislerine bırakmasını denetleyen bir karttır.
Mavi kart boyu 2.5 metreden büyük tüm deniz taşıtları için zorunlu hale getirilmiştir.
Bu konuda yayınlamış bir tebliğ ve ayrıntılı bir yönetmelik yok ama, siyah su tankı için kişi başı günlük 2 litre ve 2 gün kapasiteli olması gerektiği bilgisi veriliyor. Bu durumda 4 kişilik ekibi olan bir yelkenli teknenin bir haftalık seyri için 56 litre siyah su tankı gerekmektedir.
Eğer teknenizin üzerine işlenmiş bir mavi kart yoksa 2017 yılı için bunun cezası 12.736 TL’dir. Eğeri mevcut atığınızı, atık alım tesisine verdiğinizi ispat edemezseniz veya Sahil Güvenlik tarafından denize deşarj yaptığınız tespit edilirse cezanız, yine aynı tutarda olmaktadır. Mavi kart, elektronik bir karttır ve sisteme tarih olarak giriş yapar.
Evet, mavi kart tüm yabancı bayraklı, yerli bayraklı, deniz turizmi yapan, balıkçı ve özel teknelerin hepsi için zorunludur. Uygulama tüm Türkiye’de uygulamaya geçmiştir.
• Teknenizin üzerine bir mavi kart alımı yapın.
• Motor bakımından çıkan atık yağı kartınıza işletin.
• Sezon başında, ortasında ve sonunda en az üç kez olmak üzere atık vererek, kartınızı işlettirin.
Yazı : Deniz Giray / 2018 Mart