İtalya’da bulunan ve sayısız belgesele konu olmuş ve tüm dünya tarafından bilinen Pisa Kulesi’ne gittik. Pisa Şehri, İtalya’nın kuzey batısında kalan ve eskiden denizcilikte kazandığı başarılar ile bilinen bir şehir.
İtalya’da bulunan ve sayısız belgesele konu olmuş ve tüm dünya tarafından bilinen Pisa Kulesi’ne gitmek için sabah erkenden kalkıyoruz. Yaklaşık 150 km yol olduğu görülüyor. Floransa’dan Pisa’ya gideceğimiz yolda paralı geçiş bulunmuyor fakat Floransa’nın sabah trafiği nedeniyle şehrin içinden çıkmamız yarım saati buldu. Günü değerlendirmek için kahvaltı yapmadan yola çıktık, yaptığımız peynirli sandviçleri arabada yiyoruz. GPS’in yol tarifinde, gps, bizi Pisa’ya geldiğimizde gene girişe yasak sokağa yönlendiriyor. Uyarıyı görmesek, ceza yazmak için kamera hazır bekliyordu. Hemen geri çıkarak karşı sokak arasında şansımıza bir yer bulduk. Pisa Kulesi’nin zamanında eğik olduğu için parasını belediyeden alamayan mimarı bu günleri görseydi acaba ne düşünürdü. İçerisi binlerce turist ile doluydu. Eğimli kuleyi itme ve tutma numarasını yapan binlerce kişiden biri olduk. Yaptığımızın klasik olduğunun farkında olsakta bu kare çok hoşumuza gitti. Ayrıca Pisa Kulesi’nin hemen yanı başında tarihi bir katedral yer alıyor.
Pisa Kulesi’nin yanında yer alan Pisa Katedrali, 1090 yılında yani Pisa Kulesi’nden önce yapılmış. Bu bölgede katedral, kule, vaftizhane var ve meydana mucizeler meydanı deniyor. Katedral’e çan kulesi gerektiği için ana yapıdan bağımsız bir çan kulesi yapılması için Pisa Kulesi inşaatına başlanmıştır. Fakat daha kule tamamlanmadan zemindeki esnemeden dolayı kule yamulmaya başlanmış ve inşaatı durdurulmuştur. Bu durumdan ötürü, Pisa Kulesi, yukarıya doğru incelerek yapılmaya devam edilmiş ve ağırlık merkezi kule tabanına düşmesi sağlanmıştır. Bu şekilde Pisa Kulesi’nin devrilmesi önlenmiştir. Fakat Pisa Kulesi, her geçen gün çok az da olsa eğilmeye devam etmektedir.
Kule, zenginlikleri ile kendilerini kanıtlamış olan Cenova ve Venedik Şehirleri’ne gövde gösterisi yapmak için yapılmış ve yükseltilmiştir. Pisa’da yaşamış olan ünlü bilim adamı Galileo’nun Pisa Kulesi’nden serbest düşüş denemeleri yaptığına dair söylentiler varmış. Bu sayede Galileo, modern fizik çalışmaları Pisa Şehrinde sürdürmüştür.
Pisa Katedrali, mermerden yapılmış dış cephesi ve oldukça ihtişamlı görüntüsüyle insanı büyülüyor. Fakat Katedralin, Pisa Kulesi’ne bakan tarafında mermer görüntüsünü ve güzel işçiliklerini kaybettiği görülüyor. Zamanında, Avrupa’daki veba salgını, ölümler, ganimetlerin kazanılamaması ve giderek fakirleşme yüzünden Pisa Katedrali’nin mermer işçiliği yerini tuğla duvarlar bırakıyor.
Pisa Kulesi’nin de içinde bu bulunduğu bu bölge 1987 yılından beri UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır. Ayrıca kuleninde içinde bulunduğu bu mucizeler meydanının yüksek surlar ile çevrilip, korumaya alındığı da gözümüze çarpıyor. Pisa Bölgesi, ikinci dünya savaşı sırasında oldukça hasar almış. Pisa Kulesi şans eseri büyük bir hasar almamıştır.