Deniz üzerindeki taşıtlarda, halı, kilim veya benzeri şekilde olarak yere serilen her türlü kumaş çok ciddi tehlikelere davetiye çıkartabilir. Denizde sallanan teknelerde, yerde sabitlenmemiş ve üzerine basıldığında kayma yapan halılar tehlikelidir.
Her yıl, özellikle yelkenli teknelerde oluşan ayak ve kalça kırıkları, zeminlere konan havlu veya halı gibi malzemelerin kaymasından oluşmaktadır. Denizde sallanan teknelerde, kişilerin sabit durabilmeleri için yere çok sağlam basmaları gereklidir. Özellikle yelkenli yatlar rüzgarın etkisi ile 30 derece açılara kadar yatarlar.
Böyle bir durumda, kullanıcının ayağının altındaki malzemenin kayması sonucu, sabit kalabilmesi mümkün değildir. Sabit olmadan yere konulan her türlü kumaş, kaymaya sebep olacaktır.
O yüzden, özellikle yelkenli teknelerde ama genel olarak hepsinde, yere sabitlenmemiş halı, havlu vs. gibi malzemelerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Eğer kullanılmak hedefleniyorsa, yere yapıştırılmalı ya da köşelerinden sabitlenmelidir.
2011 yılında Fransız yapımı bir yelkenli yatta Göçek içinde seyirdeyken, tekne kaptanının salona koyduğu bir halının kayması yüzünden, ekip arkadaşlarımızdan biri kalçasını kırdı. Hem teknenin içinden çıkarmak, hem o durumda hasteneye yetiştirmek hiç kolay olmamıştı. Çok dikkat lütfen.