Dıştan takma motora sahip küçük botlarda güvenlik öncelik olmalıdır. Hafif olmalarından ve kıçlarına rahatlıkla yüksek beygirli motorlar takılabildiği için oldukça hızlı seyir kabiliyetine sahip şişme botlar, sanıldıkları derecede güvenli olmayabilirler. Denize çok yakın olmaları ve 30-35 knot hızlara çıkmaları, güvenlik önlemlerinin alınmasını gerekli kılmaktadır.
Bu tür botlar, küçük dalgalardan oldukça fazla etkilenirler.Fazla sert zıplamalar yapabilirler, bunun sonucunda üzerlerindeki deneyimsiz kullanıcıları denize düşürebilirler. Türkiye’de oldukça deneyimli olarak kabul ettiğimiz bazı yelken hakem arkadaşlarımızın bir kaç kere, botlardan denize düştüklerine sahip olmuştuk. Üstelik güvenlik önlemleri alınmadığı için, botlar kullanıcısız kalmış deli danalar gibi denizde tehlike yaratmışlardı.
Hatta bir yelken kulübünde deneyimli denizci olan kayıkhane sorumlusu bir arkadaşımız, başı boş kalan bir botu, seyir halinde engellemek istediği için hayatını kaybetmişti. Maalesef kötü olaylar yaşandıktan sonra ders çıkarmayı beklemenin ne kadar geç olduğu erken fark edemiyoruz.
Küçük dıştan takma motorlu botların hepsinde güvenlik kordonu vardır. Bu kordon kullanıcıya bağlanmalıdır. Eğer kullanıcı bir şekilde denize düşerse, kordon yerinden çıkarak devreyi kesecek ve botu durdurmaktadır. Aksi halde bot sahipsiz kalmaktadır.
O yüzden dıştan takma motora sahip tüm deniz araçlarında, söz konusu güvenlik kablosunu kullanmayı ihmal etmeyiniz, önce kendi sonra başkalarının hayatını tehlikeye atmayınız.