Denizde kullanıcı hatası kaynaklı ya da arıza kaynaklı bir çok sorun ile karşılaşılır. Üstelik denizde, çoğu zaman etrafınızda, size anında yardım edecek bir kişi veya vasıta bulamazsınız. İyi bir denizci olmanın en önemli unsuru, öncelikli olarak kendi kendine yetebilmeyi bilmektir. Yeterince tecrübe sahibi olmayan ve kendini geliştirmeyen denizciler, her türlü sorun ve tehlikeye açıktırlar.
Tüm bunların önüne geçmek için bilgi sahibi olmalı ve teknede düzen sağlanmalıdır. Güvenlik önlemlerinin alınması, ekibe bilgi verilmesi ve uyarı levhaları asılmalıdır.
Teknedeki ilk yardım çantasının yeri kolay ulaşılır olmalıdır ve tekne içinde bulunan herkes tarafından yeri iyice bilinmelidir. Piyasada satılan ilk yardım çantaları, denizlerde yeterli olmayabilir. Örneğin arı sokmasına karşı amonyak, burkulmalara karşı buz sprey kompresör veya deniz tutmasına karşın ilaç, bu ilk yardım kitlerinde bulunmaz. Deniz üzerinde çoğu zaman kolay buz bulunamaz ve doktor bulmak mümkün değildir.
O yüzden, deniz üzerinde, ilk yardım çantasının önemi büyüktür. Teknenin ekibi, ilk yardım çantalarının içeriğini düzenlemeli ve kullanımı konusunda bilgi sahibi olmalıdır.
Olası ters giden herhangi bir durumda, kimlerden destek almak gerektiği iyi bilinmelidir. Örneğin belli bir bölgede günlük seyirler yapıyorsak, o bölgenin deniz kurtarma timi, marinası veya balıkçı barınağı, varsa sahilde yetkili bekçi, güvenlik görevlileri, doktoru, ambulansı vs. gibi telefonlar teknede bir köşeye yazılmalıdır. Cep telefonlarında özel bir bölüm de yapılabilir.
Örneğin Bodrum bölgesinde seyir yapıyorsak, BODRUM – Doktor Adem, BODRUM – Arama Kurtarma , BODRUM- Balıkçı Ayhan vs. gibi ön isimler ile acil durumda ulaşılması gerekebilecek kişiler kayıt altına alınmalıdır.
Teknelerde, su almak, yangın, karaya oturmak, direk kırılması, fırtınaya yakalanmak, düşme sonucu yaralanma, motor bozulması, yakıt bitmesi vs. gibi acil durumlar olabilir. Bunlar için önceden bir aksiyon planı düşünmek, her zaman için en doğru yol olacaktır.
Örneğin, kaza yapmadan su almaya başlayan bir teknede, hangi bölgelere bakılacağı, vanaların yerleri, motor su alış, filtreler vs. gibi yerlerin iyi bilinmesi şarttır. Bu tür bölgelere ulaşım kolay olmalıdır, malzemeler ile doldurulmamalıdır.
Yangına müdahale için yangın söndürücüler al altında ve bakımları yapılmış olmalı. Ocak yanında acil müdahale için yangın battaniyesi mutlaka olmalıdır.
Motorun bozulması, yakıt bitmesi gibi küçük sorunların büyük sorunlara yol açmaması için de önlem gereklidir. Tek motora sahip motorlu bir teknede, motorun bozulması, sürüklenme anlamına gelir ve denizden esen rüzgarlarda kıyıya savrulmaya neden olacaktır. Böyle durumlar için acil bir demirleme sistemi bulunması önemli olacaktır.
Eğer seyir yaptığınız teknede, tek bilgi sahibi kişiyseniz, ekibi eğitmeniz gereklidir. Çünkü sizin yardıma ihtiyaç duymanız halinde, ekip size destek verecektir. Örneğin, teknenin dümenini tutmayı ve ileri-tornistan yol vermeyi sadece siz biliyorsanız, sizin denize düşmeniz vs. gibi bir durumda, yardımsız kalırsınız. O yüzden en azından motorun yol almasını, dümen hareketini öğretebilirsiniz. Telsiz kullanımını, haberleşme frekanslarını kısaca öğretebilirsiniz. Halat atıp, halat bağlamayı öğretmeniz de sizin işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.
Teknenizde bir acil durum oluşmaması için düzeni sağlamak ve önlemleri almak çok önemlidir. Denize düşen halatların toplanması, seyir halindeyken, tekneden dışarıya sarkılmaması, yanlarda sallanan usturmaçaların bağlanması, yelkenli teknelerde sert rüzgarlı havalarda yelken sisteminden uzak durulması gereklidir.
Maalesef çok basit hatalar sonucu ciddi yaralanmalar oluşabiliyor. Geçen yıl, boğazda seyir halindeki bir tekneden ayaklarını sarkıtan gençlerin, başka bir teknenin çarpması sonucu, yaralanmaları gibi basit bir durumun bile ciddi sonuçlara yol açacağına örnek verebiliriz. Özellikle görüş mesafesinin kısıtlı olduğu zamanlarda yapılan seyirler, en tehlikeli seyirler arasındadır. Geceleyin veya yoğun siste yapılan seyirlerde, her zamankinden daha fazla dikkatli olunmalıdır.