Denizde, nehirde, okyanusta veya gölde seyir yapan her türlü deniz taşıtında bulunması gereken temel güvenlik malzemelerinden biri can yelekleridir. Can yeleği, denize düşüldüğünde, yüzdürme yardımcısı olacağı için hayati önem taşıyan malzemelerdir. Kafayı suyun üstünde tutması sayesinde, su yutulmasına karşı ve nefes alışının engellenmemesi için destek verir.
Amerikan ve İngiliz Sahil Güvenlik ekipleri can yeleğinin yaygın olarak kullanımı için kampanyalar ve sıkı denetimler yapmaktadırlar. Özellikle 7 metreden küçük her türlü teknede, seyir sırasında sürekli olarak can yeleği kullanımı gerekmektedir.
Ülkemizde de can yeleği kullanılmadığı için denizlerimizde bir çok ölümlü kaza yaşanmaktadır. Deniz bisikletlerinin sürüklenmesi ve devrilmesi, küçük balıkçı teknelerinin alabora olması gibi olumsuz hadiseler sonucu can kayıpları vermekteyiz.
• Teknenin devrilmesi sonucunda.
• Olumsuz hava koşullarında su alması ve batması durumunda.
• Kayalara veya sahile vurduğunda.
• Balık tutarken, dengesiz dalgadan dolayı denize düşme durumunda.
• Kıyafetlerin ağırlığından dolayı denize düşüldüğünde rahat yüzülemeyecek durumlarda.
• Daima sahil güvenlik onaylı ve CE belgeli olmalıdır.
• Her zaman kullanıma hazır ve bakımlı olmalıdır.
• Kolay ulaşılabilir bir yerde olmalıdır. Yatağın altında, zor ulaşılan bir can yeleği anlamını yitirmiştir.
• Her türlü kullanıcıya uygun boyutta olmalıdır.Çocuklara, büyük can yeleği giydirilmesi sonucu boyun bölgelerine baskı olacak ve nefes almalarını zorlaştıracaktır.
Piyasada üç tip can yeleği vardır. Sabit tipte can yeleği, şişirilebilir can yeleği ve yüzme yardımcısı can yelekleri. Sabit can yeleklerinin içlerinde genellikle hava balonları, mantarlar veya köpükler bulunur. Sürekli kullanıma hazırdırlar. Sporcuların giydiği, vucüdü saran yüzme yardımcısı can yelekleri de sabittir.
Yatlarda günümüzde, kullanıcıyı rahatsız etmeyen oldukça ince patlamalı yani şişebilir can yelekleri kullanılıyor. Bunların içlerinde bulunan karbondioksit tüpün patlatılması ile can yeleği şişerek hazır hale geliyor. Bu tip can yelkenlerini uçaklar da görebilirsiniz.
Patlamalı can yeleklerinde kendi içinde iki tipi var. Bunlardan ilki, basit mekanizmalı olan kullanıcının acil durumda şişirdiği tip. Diğeri ise su ile temas olduğundan otomatik olarak şişen can yeleği. Fakat baygın halde suya düşülürse veya bilinç kaybı mevcutsa, kendilinden açılmayan bir can yeleği, gerekli hayati korumayı yapamaz. O yüzden kendiliğinden açılabilen ya da sabit can yeleği tercih edilmelidir.
Şartlar ne olursa olsun, sevdikleriniz ve kendi emniyetinizi için her türlü koşulda can yeleği giymeyi ihmal etmeyiniz. Can yeleği, hayati önem taşımaktadır.