Özellikle kıyıdan ve küçük tekneler ile yapılan balık avlama yöntemi olarak, kamışlı olta oldukça yaygındır. Olta, en basit haliyle şeffaf renkli, naylon bazlı sağlam ince ip yani misina ile balığı yakalamayı sağlayan özel iğneden oluşur. Ancak daha kolay kullanım için amaca göre gelişmiş oltalar üretilmiştir.
Genellikle at-çek ile kıyıdan yapılan balıkçılıkta kullanılan olta tipidir. Teleskopik üretilirler, 6 metre uzunluğundaki bir olta kamışı, rahat taşınması için iç içe geçebilir ve 1.5 metre boyuna kadar azalabilir. Ayrıca üstünde misinanın rahatça, karışmadan sarılması için motorlu ve kollu bir makinesi de vardır.
Kamış olta esneyebilen bir malzemeden yapılır ve en üst kısmı en ince olan kısmıdır. Balık, oltaya vurduğunda veya yakalandığında, olta kamışının en üst ince kısmı, esneyerek ve hareketlenerek balığın hareketini iletmeye başlar.
Olta kamışının uzunluğu sayesinde, balık avlama iğnesini 50-70 metre ileriye doğru fırlatmak mümkün olmaktadır. Tabiki oltanın ucunda yeterince ağır bir kurşun takılı olmalıdır.
Amatör bir balıkçının başlangıçta alacağı kamış olta boyu yaklaşık 3,5 metre olmalıdır. Daha usta balıkçılar kamış olta olarak 4.5 metre kullanırlar.
İdeal bir olta hazırlamak için öncelikle ne tür bir balık avlanacağı seçilmelidir. Her balığın farklı bir yem tercihi, yüzme hızı ve beslenme çeşidi vardır. Örneğin 10 knot hız ile seyreden bir teknenin arkasından, lüfer yakalamak için kaşık olta bırakıldığında balık tutmanın mümkün olmayacağı bilinmelidir. Lüferin en fazla hızı 3-4 knot arasındadır.
İdeal bir olta yapılması için, balık yeminin dışında, derinlik, bölgedeki akıntı, misina kalınlığı, fırdöndü boyutu, oltanın karışma olasılığı düşünülmelidir. İdeal bir oltada fırdöndü, iğneler ve kurşun ağırlık sıralaması ile olmalıdır.
Öncelikle kıyıdan yapılacak bu avlanma ile istavrit, sardalya, çipura, karagöz vb. gibi balıkların yakalanması mümkündür. Yem ile ya da yem şeklindeki tüy kullanılarak yapılabilir. Kamış olta, misina, fırdöndü ve bölgeye-balık türüne göre kurşun kullanılır.
Sardalya, isravrit gibi küçük balıkları avlamak için 0.25’lik misina, 10’lu tüy çapari, yaklaşık 3.5 metre olta kamışı, ince fırdöndü ve 25 gr kurşun kullanılabilir. Akıntının fazla olduğu yerlerde 50-100 gr2a kadar kurşun tercih edilebilir.
Çipura, karagöz gibi daha büyük balıklar için 0.30’luk misina, karides, tavuk göğüsü, sardalya kullanılabilir. Aynı şekilde fırdöndü ve 25 gr kurşun kullanılabilir.
Kıyı balıkçılığı yapanların en büyük sorunu, deniz zemininde bulunan kayalara takılan, kurşun ve iğneler sonucu, oltaların kopmasıdır. O yüzden yer seçimi konusunda, deniz dibi hakkında az çok fikir sahibi olunmalıdır. Aynı şekilde, at-çek yapılacaksa, denizin dibine yavaş inen bir kurşun kullanılabilir. Ağır olan kurşuni, oltanın çabuk çökmesini sağlayacaktır.