Araçlarda Yedek Depo Nedir?
Aracınızla yakıt istasyonuna yanaştığınızda ve pompacıya, depoyu doldurmayı söylediğinizde, nedense tüm pompacılardan ‘’fullüyor muyum?’’ soru cümlesini duyarsınız. Ayrıca bazı yakıt istasyonlarındaki pompacılar, size yedek depoyu da doldurmak istediğinizi sorarabilir. İşte burada aracınızda yedek depo olup olmadığı konusunda endişeye düşersiniz. O yüzden bir çok kişinin yanlış bilgi sahibi olduğu arabalardaki yedek depo konusunu açıklayacağım.
Arabamda Yedek Depo Var Mı?
Hiç bir seri üretim araba markası, benzin veya dizel yakıt depolarına yedek depo koymaz. Tüm arabaların, teknik verilerinde belirtildiği kadar hacimde yakıt alacaktır. Araçların yakıt tanklarını, daha fazla yakıt alınması için zorlamak, uyanık yakıt istasyonu sahiplerinin daha çok yakıt satma çabasından başka bir şey değildir. O yüzden yakıt pompası otomatk attıktan ve yakıt akışını kestikten sonra araca yakıt eklemeye devam etmek oldukça yanlış bir harekettir. Arabalardaki Genleşme Tankı Tüm arabaların yakıt sistemlerinde, harici bir yakıt tankı daha vardır. Bu kesinlikle yedek depo değil. Ana yakıt tankı ile bağlantılı olan bu küçük tanka, genleşme tankı adı verilir. Amacı yakıt alınması sırasında yakıt tankında oluşacak basıncın rahatça dışarı çıkması ve yakıt tankını basınçtan korumaktır.
Genleşme Tankı Ne İşe Yarar?
Yakıt tanklarının üstünde yer alan genleşme tankı önemli fonksiyonlara sahiptir. Bir çok yakıt istasyonu görevlisinin ve bazı araç sahiplerinin bu tankı yedek depo sanması ve doldurmasına göz yumması tehlikeye davetiye çıkarmaktadır. Özellikle sıcak yaz günlerinde, benzin yakıtı ile çalışan arabalarda, bu tankların daima boş tutulması ve zorla doldurulmması gerekir.
Genleşme tankı ;
• Bazı arabalarda 7 lt kapasiteye kadar olabilir.
• Yakıt alımı sırasında, yakıt tankında basınç oluşmaması için, tank içerisindeki havanın rahatça dışarı çıkmasını sağlar.
• Yakıt tankı içinde buharlaşan yakıtın, tanka geri dönmesini sağlar.
• Bir kaza sırasında, depo darbe aldığında, yakıtın önce bu tanka yükselmesini ve aracın dışına çıkmamasını sağlar.
• Araçlarda yangın tehlikesinin önüne geçer.
• Basınç tankında vakum oluşmasını engeller ve motorun rahat yakıt çekmesini sağlar.
• Araç çalıştırıldığında, yakıt kokusunun gelmesini engeller.
• Tank içindeki yakıtın oluşturduğu sıvı basıncı çok artacaktır.
45 lt yakıt tankı kaç litre alabilir?
Örneğin VW Polo gibi arabaların yakıt tankları 45 litre kapasitedir. Aracın benzin yada dizel ışığı yandığında, deponun içerisinde yaklaşık 5 litre yakıt kalmaktadır. Eğer genleşme tankı yakıt ile doldurulduğunda araç, 49 litre kadar yakıt alabilir. Çünkü yakıt tankı 7 lt civarıda, ara bağlantı boruları 2 lt civarında alacak ve normal kapasitesinden 9 lt fazla yakıt alabilecektir.
Yakıt Alımında Dikkat Edin
Yakıt alacağınız zaman eğer depoyu tamamen dolduracaksanız ;
• Kesinlikle yedek deponun doldurulmamasını söyleyiniz. (genleşme tankı demeyin çünkü onu anlayan pompacı bulamazsınız)
• Araçtan inerek ve yakıt pompası atana kadar, depo başında bekleyiniz. (kredi kartı ile istasyon içeriye ödeme yapsanız bile)
• Unutmayın yakıt pompasının takılması vs. gibi bahaneler ile genleşme tankınızı dolduran yakıt istasyonları yalan söylemektedir. Genleşme tankları kesinlikle hata ile doldurulamaz.