Bozcaada
Bozcaada, Çanakkale’ye bağlı ve Ege Denizi’nin kuzeyinde bulunan küçük ama oldukça keyifli bir adadır. Resmi raporlara göre nufüs 2700 kişidir. Fakat hafta sonları ve yaz aylarında, bu nufüs yüzbinlere yaklaşmakta ve bazı zamanlarda otellerde yer bulunamamaktadır.
Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük, Ege’de ise Gökçeada’dan sonra ikinci büyük adadır. Yüz ölçümü 38 km2 olan adanın, en yakın kıyıya olan uzaklığı 5 kilometredir. Ada geçimini, balıkçılık, turizm ve bağcılıktan sağlamaktadır.
Bozcaada’ya Nasıl Gidilir?
Bozcaada’ya teknenizle veya Çanakkale/Geyikli Beldesi’nden kalkan arabalı feribotlar ile gidilir. Yoğun zamanlarda Çanakkale Merkez’den adaya feribot seferleri de düzenlenmektedir.
Bozcaada Limanı
Denizden tekne ile ulaşım sağlandığında, adanın hemen kuzeydoğu tarafında bir liman veya başka bir değiş ile barınak yer almaktadır. Barınak, kuzey rüzgarlarının dalgalarına, kuzeydeki mendireği ile kapalıdır ama kuzeyli rüzgarlar liman içerisinde çok etkilidir. Ayrıca, kuzeyli sert havaların olduğu günlerde de, liman içine solugan dalgalar gelmektedir.
Limanın içindeki ortalama derinlik 4-5 metredir. Limanın giriş derinliği 10-12 metredir. Ana menderiğe bağlanacak teknelerin alt tarafı 4 metre derinlikte kalacaktır ama beton mendireğin hemen altındaki kaya döküntülerine dikkat edilmelidir. Ana mendireğin kıyıya yakın iç tarafında ve en dış tarafında, mendirek altındaki kaya döküntüleri, palaya veya aborda olunduğunda salmaya zarar verebilir.
Liman, fazla tekne barındıracak kapasitede bir barınma bölgesi değildir. Güneye doğru seyreden yatların uğrak noktası olan Bozcaada, yaz aylarında tekne bağlama kapasitenin üzerinde bir ilgi ile karşılaşır. Liman, belediye tarafından işletilmektedir ve yaz aylarında, yatların rahat bağlanması için tonozlar döşenir. Kış ayalarında ve sezon dışı zamanlarda ise tonozlar kaldırıldığı için, limana aborda bağlanabilir veya demir atılabilir.
Bozcaada limanı, tüm hava koşullarına karşın tamamen korunaklı değildir. Mendireğin doğu ucu açık olduğu için özellikle esen gün doğusu rüzgarının tüm etkisi liman içerisinde etkili olur. Gün doğusu rüzgarı fazla etkin bir rüzgar olmadığı için, liman içerisindeki olumsuz etkisi nadiren hissedilir.
Bozcaada – Kum Burnu arasındaki kanaldan geçen gemilerin dalgaları, liman içerisine kadar girebilir. Bu yüzden hazırlıklı olmak gerekir. Yan yana bağlanacak yelkenli yatların, bordadan gelecek olan bir dalgaya karşın, yelken direklerinin vurmaması için şaşırtmalı veya başlı- kıçlı yatların bağlanmaları tevsiye edilir.
Bozcaada limanında, elektrik ve su hizmeti, yatçılara sağlanmaktadır. Ayrıca adadaki petrol istasyonu olan Opet, talebe göre, limanda teknenin yanına kadar yakıt hizmetini , tanker ile sağlamaktadır.
Yaz aylarında, tekne ile güneye inerken veya kuzey çıkarken, akşamüstü saatlerinde limanda yer bulmak zor olabilir. Rota planınızı yapmadan önce liman görevlilerini önceden aramanızı tavsiye ederiz. Yazımızdan da anlayacığınız üzere Bozcaada Limanı’nın daha korunaklı olarak gelişmesi gereklidir.
Yazımızdan oldukça zorlayıcı olduğunu hissene kapılmanızı istemem, onlarca kez tekne ile konaklama yaptığım bir limandır ve her seferinde konaklamayı iple çektiğim, çok sevdiğim bir merkezdir. Başıma da önemli bir olumsuzluk hiç gelmedi. Tek yapmanız gereken dikkatli olmanızdır.
Gerekli Telefonlar :
Bozcaada Liman Görevlisi : Şerif Ali Bey : 0536 437 17 65
Bozcaada Yakıt Talebi : Yaşar Bey : 0530 767 50 51
Bozcaada Eczanesi : 0286 697 81 87
Gece Limana Giriş
Her liman girişinde olduğu gibi yeşil ve kırmızı uyarı ışıkları, girişte bulunmaktadır ancak alışkın olduğunuz gibi limana girerken yani sancağınızı yeşil ışığa vererek, şaşırabilirsiniz. Ana mendireğin ucu yıkıldığı için, deniz üzerine yeşil flaşörlü çakar konulmuş, iskeledeki kırmızı çakar ise arkada kalacağı için özellikle gece, kuzeyden inerek, limana girecek olanlar, fenerleri karıştırmaktadır. Bozcaada’nın önündeki küçük kayalık adacıkta bulunan ve üzerinde FL W 3S 8M kodlu beyaz çakara dikkat edilmelidir. Kuzeyden inerken, bu çakar ile liman arasında giriş yaparsınız, çakar üç saniyede bir beyaz renkli çakar ve 8 milden görünür.
İhtiyaçların Temini
Bozcaada’da her türlü ihtiyaç temin edilebilir. Market, restaurant, pastane, fırın ve hafta içi kurulan pazarı bile vardır. Konaklamak için otel, gezmek için kiralık motorsiklet rahatlıkla bulunabilir.
Bozcaada’da tekne malzemesi satışı yapan bir yer henüz açılmamıştır. Nalburdan bazı malzemeler temin edilebilir.
Bozcaada’da sadece bir adet eczane bulunur ve bazı zamanlarda nöbetçi kalmamaktadır. Pazar günleri kapalı olabilmektedir. O yüzden ihtiyaç taleplerinizi önceden bildirmeniz de yarar vardır. Ada’da hastane bulunmamaktadır ancak sağlık ocağı vardır.
Bozcaada’da ne yenir ?
Bozcaada’da oldukça lezzetli Türk mezeleri ve Rum kültürünü de yansıtan bir çok leziz meze yenebilir. Balıklarını da her zaman taze bulabileceğiniz bir çok balık restaurant işletmesi bulunur. Özellikle , Zeytin yağlıları da oldukça lezzetlidir.
Adada balık yenilmesinin haricinde, damla sakızlı bademli kurabiyenin tadına bakmak gereklidir. Damla sakızlı Türk Kahvesi’ ve sakızlı dondurmanın da, adadaki tadı bir başka olmaktadır.
Adadaki bağlardan üretilen üzümlerden yapılan bir çok şarap üreticisi, şarap satışı da yapmaktadır. Bozcaada, üzüm ve şarabın doğduğu topraklar olarak da anılabilir. Özellikle Bozcaada’nın çavuş üzümü çok lezzetlidir.
Bozcaada da Etkinlikler
Bozcaada küçük bir ada olmasına ragmen, farklı etkilikler bulabileceğiniz bir adadır. Özellikle Polente olarak adlandırılan kuzeybatı ucunda, rüzgar jeneratörlerinin hemen yanındaki tepede, güneşin batışını izlemenin keyfi bambaşkadır.
Adanın güney tarafındaki Ayazma Plajları’ndan, Ege’nin koyu lacivet sularına girmek de oldukça keyiflidir.
Yaz akşamları merkezde bulunan Polente Bar, yatçıların en uğrak yerlerindendir.
Bozcaada’nın merkezdeki kalesi ziyaret edilebilir, dar ara sokaklarında yürüyüş yapmak, küçük evlerin içlerinden geçmek çok keyiflidir. Ayrıca turizmin gelişmesiyle çok farklı hediyelik eşyalar, sabunlar veya benzeri şeyler bulmanız mümkündür.
iyi günler dilerim;
Deniz Giray |