Kavança (boci tramola) nedir?
Yelken seyrinde, rüzgarın, kıç yönlerinden estiğinde yaptığımız seyirlere geniş apaz veya pupa seyri deriz. Bu seyirlerde, rüzgar altına doğru yani rüzgarın teknemizden çıktığı tarafa doğru, yelkenlerin yerini ve teknenin yönünü değiştirerek yaptığımız manevraya kavança manevrası denir. Kavança manevrasının diğer adı ise boci tramoladır. Manevra sonrasında yelken teknenin, kontrası (rüzgarı aldığı yönü) değişecektir.
Kavança manevrası neden yapılır?
Yelken seyri sırasında, hedefe göre rota değişikliği yapmak gerekebilir. Bu rota değişikliği, rüzgarın açısından dolayı, yelkenlerin yön değiştirmesini gerektirebilir. Bu yüzden kavança yapılması gerekmektedir. Eğer yelkenlerin yönü değişmeden, rota değişikliği ile seyir devam edebiliyorsa kavança olduğu söylenemez.
Kavançaya çok dikkat etmelisiniz
Kavança manevrası, acemice ve zamansız yapılırsa, yelkenler hızlı bir şekilde yer değiştirirler. Kavança manevrası sonucunda, her yıl yüzlerce yelkenci yaralanmaktadır. O yüzden kavança öncesinde, sırasında ve sonrasında hem dümencinin hem ekibin organize olması, güvenli kavança yapması gerekir.
Kavança manevrasında, rüzgar arkadan geldiği için tramola manevrası gibi yelkenlerde güç azalması olmaz. O yüzden yelkenlerin yer değiştirmesi oldukça hızlı ve kuvvet etkisinde olmaktadır.
Özellikle manevra sırasında ana yelkeni alttan destekleyen hareketli olan bumba parçasına çok dikkat edilmelidir. Kavança sırasındaki yaralanmaların büyük çoğunluğu, manevra sırasında bumba çarpması sonucu olmaktadır. Kavança, mümkünse, ana yelkeni kumanda eden iskota halatı ile içeri alındıktan sonra manevra yapılması tavsiye edilir. Nispeten daha yavaş ve kontrollü olan bu tip manevraya, güvenli kavança diyebiliriz.