Öncellikle dizel deniz makinalarının oldukça uzun ömürlü olduklarını belirtmeliyiz. Doğru ve zamanında bakımları yapıldığında size yolda bırakmazlar. Önemli olan doğru bakımlarını takip etmektedir.
Dizel deniz motorları, deniz suyu ile soğutmalarını sağlarlar. O yüzden en önemli yapı elemanlarından biri deniz suyu tulumba sistemidir. Bunun içindeki plastik tulumbaya, impeller parçası da denir. Bu parça sayesinde deniz suyu alınır ve soğutma sağlanır. Yağ seviyesi ve temiz yakıt alımı da oldukça önemlidir. Kirli yakıt, dizel motorlar için oldukça uygunsuzdur. Yakıt filtreleri kullanılmalıdır.
Kullanıcıların, motordan çıkan dumanı, soğutma suyunu ve yağ seviyesini aralıklı olarak kontrol etmeleri gereklidir. Belirttiğimiz gibi bakımları doğru ve zamanında yapılan dizel deniz motorları uzun süre ciddi sorun oluşturmazlar.
Her teknenizi çalıştırdığınızda, egzoz su atışından soğutma suyunun atıldığını kontrol edin. Soğutma suyu, motorun hararet yapmasını engelleyen en önemli sistemdir. Su altındaki, motor soğutma su alış yeri tıkanabilir, impeller parçasının kanatçıkları kopabilir, su alış hortumu delinebilir veya yerinden çıkabilir. O yüzden öncelikli olarak her zaman su çıkışını kontrol edin. Bununla birlikte, antifriz tankı varsa, antifriz seviyesinin sıklıkla kontrol ediniz.
Dizel deniz motorları için de arabalarda olduğu gibi yağ candır. Temiz yağ, temiz kanın vucudda dolaşması gibidir ve motora can verir. Özellikle gereken seviyenin altındaki yağ, dişlileri, pistonları vs. yeterince yağlayamayacağı için aşınmalara yol açacaktır.
Yelkenli yatlarda, motor ile yelken desteği verildiğinde, açılı olarak motor kullanılmaktadır. Özellikle böyle durumlarda yağ seviyesinin doğru olması önemli olacaktır.
Şanzıman yağı da, motor yağı kadar önemlidir. Sail-drive kuyruk sisteme sahip yeni nesil yelkenlilerde, şanzıman yağına su kaçma ihtimali yüksektir. Pervaneye dolanan, misina, halat gibi malzemeler, pervanenin çıkış yerindeki keçeye zarar verir ve şanzıman yağına su karışmasına neden olur.
Eğer şanzıman yağınızın içinde beyazlaşma ve küçük hava baloncukları görürseniz, kuyruk keçesinin değişmesi gereklidir çünkü şanzıman sistemine deniz suyu kaçtığı anlamına gelmektedir.
Dizel makinalar için temiz yakıt çok önemlidir. Kirli yakıt zamanla enjektör kafalarına tabaka oluşumuna neden olur ve siyah duman çıkışına sebebiyet verir. Ayrıca motorun sağlıklı çalışmasını engeller.
O yüzden motor üzerindeki yakıt filtrelerini her yıl değiştiriniz. İkincil separ filtre sisteminiz yoksa montajını tavsiye ediyoruz. İkincil yakıt filtresini ,şeffaf seçerek, içindeki kir ve su miktarını gözünüz ile sık aralıklarla kontrol ediniz.
Ayrıca biodizel yakıtlar, nemli kaldıklarında dizel bakterisi üremektedir. Yakıt tanklarının içlerini sümüksü bir tabaka kaplayabilir ve yakıt alışlarını tıkayabilir. Bunu engellemek için yakıt tankları genellikle dolu tutulmalıdır.
Dizel deniz motorlarının bakımını geciktirmeyin. Her yıl mutlaka yağ, yağ filtresi, yakıt filtresi, impeller, şanzıman yağını değiştirin. Suyun altında kalan tutyaları yenileyin. Teknenizi, karaya aldığınıza pervanede boşluk oluğ olmadığı mutlaka kontrol edin. Pervanenin üstüne düz bir çubuk koyarak, sail-drive sisteminin veya şaft sisteminin düz olduğunu kontrol edin. Yamulan sistemler vibrasyona neden olacaktır. Uzun süreli vibrasyon, motorda yağa kaçaklarına bile sebep olabilir. İlerleyen zamanlarda egzoz manifoltunu, egzoz su atış kutusunu, enjektörleri kontrol ettirin ve temizlettirin.
Motor yağı, filtreler ve impeller : Her yıl veya her 200 saatte.
Şanzıman yağı : Her yıl veya her 250 saatte.
Enjektörler : Her 500 saatte kontrol gerekirse değişim.
Sail-drive contaları : Her 5000-6000 saatte yenilenmeliler.
Hava filtresi : 500 saatte bir.
Antifiriz : Her üç ya da dört yılda bir değişmelidir.
Tutyalar : Her altı ayda bir kontrol edilmeli, her yıl yenilenmeliler. (suyun altı)
Dizel deniz motorlarında, deniz suyu atışında motordan çıkan dumanları bilmelisinizdir. Motor çıkışında beyaz, yoğun su buharı, gri veya siyah dumanlar çıkabilir.
Koyu renk görünen siyah, gri gibi renkleri olan dumanlar bir sorunun habercileridir. Enjektörler pislenmiş olabilir, dizel yakıt pis olabilir, motor zorlanmaya başladığı için siyah duman atabilir. Pervane üzeri deniz canlıları ile pislendiğinde motoru zorlanması artar ve bunun sonucunda motor devrinde azalma olur, siyah duman atabilir. Hava filtresi de tıkanmış olabilir.
Beyaz duman, fazla su buharı demektir. Yakıt içinde su olabilir, pervane değişimi sonra pervane büyük seçilmiş olabilir. Ayrıca zamanla, denizdeki canlıların, teknenin altındaki motor soğutma su alışını tıkadığında, motorlar beyaz su buharı atarlar.
Mavi duman, yağ yaktığının göstergesidir. Segmanlar aşınmış olabilir ,subaplarda sorun olabilir. Kesinlikle ihmal edilmeden bakım yapılmalıdır.
• Motor yeterince ısınmadan tam yol vermeyin, tam yükte çalıştırmayın.
• Motor ısındıktan sonra motorun maksimum yapabildiği devrin, en fazla %75’inde teknenizi kullanın.
• Vites değişimlerinde, ileri yoldayken boşa almadan hızlıca tornistan vermeyin.
• Her seyirden önce, yağ ve antifriz kontrolü gibi görsel küçük kontrolleri yapınız.
• Çok sıcak yaz günlerinde ve uzun seyirlerde, motor dairesinin kapaklarını açarak, kolay soğumasına yardımcı olun.
• Seyir sırasında ve ilk çalıştırmada daima bir gözününüz ve kulağını deniz suyu atışında olsun.
• Motor dairesinin zemininde kesinlikle su birikmesine izin vermeyin. Motor ısınmasının getirdiği sıcaklık artışı, havadaki nemi de arttıracaktır, motor çok daha hızlı bir şekilde korozyona uğrayacaktır.