Balon Yelkenler
Balon yelken, rüzgarı teknenin kıç tarafından alarak yelken seyrindeki yelkenli teknelerin açtığı hekzagonel şekilde olan ve torbaya benzeyen bir yelken türüdür. Amacı rüzgarın çarptığı yüzeyi genişleterek daha fazla rüzgar yakalamak ve bunun sonucunda tekneyi daha hızlı götürebilmektir. Yapıları bakımından İki ana tip balon çeşiti vardır. Yapısı bakımından simetrik olana simetrik balon (spinnaker) , yapısı bakımından asimetrik olana da asimetrik balon (gennaker) adı verilir. Bu iki tip balonda farklı donanımlarla farklı tip teknelerde kullanılır. Özellikle hafif rüzgarlarla balon yelkenler, teknelerin hızında çok etkili olur.
Simetrik balon yelkenlerde, balonu yukarıdan aşağıya doğru, tam ortasından ikiye kesersek kalan iki parçada simetirk olacaktır. Simetrik balonun üst yakasına tepe, yan kısımlarına güngörmez, üst çapraz yanaklarına omuz adı verilir. İskotalar ise balonu kontrol etmemize yarayan halatlardır ve bağlandığı köşelere iskota köşesi denir. Rüzgaraltı ve rüzgarüstü olmak üzere balonun alt yakasının sancağına ve iskelesine bağlanan iskota ipleri yardımıyla balon yelken kontrol edilir. Simetrik balonlarda gönder adı verilen parça kullanılır.
Asimetrik balon yelken ve kullanımıAsimetrik balon yelken (gennaker) cenovaya benzerdir. Simetrik balon yelkenden yelkenden farkı tek iskota köşesi bulunmasıdır. Karula(alt ve ön kısım) ve tepe kısmı bulunur. Simetrik balonda olduğundan daha farklı bir gönderi vardır. Aslında buna baston da denir. Teknenin önünden dışarı doğru uzanır. Balon yelkenin karula yakası oraya takılır.Asimetrik balonlar simetrik balonlardan küçük ama cenovalardan büyük olurlar .Asimetirk balonlar ile tam iğnecik pupa seyri biraz yavaş olur çünkü balon yelken anayelkenin rüzgar altında kalarak yeterli rüzgarı toplayamaz. Dolayısıyla rüzgarı kıç omuzluklardan alarak biraz daha geniş apaz seyir yapmak asimetrik balonlar için daha uygundur.