Bir Alman markası olan Bavaria’nın 2013 yılında piyasaya çıkardığı Bavaria 46 Vision yelkenlisi, farklı özellikleri ile atılım yaptı. Elektronik kumanda paneli ile yelkenlere açı verebilen akıllı tekne olma özelliği ve baş-kıç manevra pervaneleri sayesinde, motoryatlar gibi manevra kabiliyeti olmasından dolayı uzun yıllardır beklenen bir modeldi. Bavaria’nın bu modelini sizler için test ettik.
Farr Yacht Design tarafından gövdesi ve üst güvertesi, Design Unlimited tarafından da iş tasarımı yapılan Bavaria 46 Vision, bu kombinasyon ile oldukça başarılı bir çizgiye sahip. Özellikle iç kullanım alanının genişliği, tavan yüksekliği ve dış kullanım alanınında da havuzluğunun, motoryatlara benzetildiği dikkatleri çekiyor.
Bavaria 46 Vision, fiber malzemeden kompozit olarak üretilmiş ve dış gövdesi beyaz jelkot ile koruma altına alınmış bir yelkenli. Gövdesi ve karina yapısı hafifletilmiş ve toplam ağırlığın 13 tonu geçmemesi sağlanmış.
14 metre boyunda olan fakat vergi dilimlerinden dolayı resmi boyu 13.99 metre olarak kağıt üzerinde resmi olarak görünen bir uzunluğa sahip. 210 litre yakıtı ve 580 litre tatlı su kapasitesi ile charter firmaları için aranan değerlere sahip. Ayrıca standart olan 2.10 metre su çekiminin talebe göre 1.70 metre yapılabildiği için sığ sulardaki tekne kullanıcıları için de uygun.
Özellikle havuzluk bölgesi akıllıca tasarlanmış. Motoryat konforuna alışmış kullanıcılar için L tipi oturma düzeni karşısına, düz oturma grubu konulmuş. Bu özelliği ve iki dümenin kenarlara konumlanması sayesinde, kapı girişinin oldukça geniş olması hedeflenmiş.
Kıç tarafa, biraz küçük bir platform eklenmiş o yüzden yeni nesil tasarım teknelerdeki büyük ve kullanışlı platformların yanında bu özelliği başarısız kalmış.
Öncelikle, havuzluktan merdiven ile salona inildiğinde, iç hacminin genişliği ve ferahlığı, kullanıcıya hoş görünüyor. Tavanları oldukça yüksek ve teknenin iç tasarımı başarılı olduğu için oldukça geniş bir iç hacime sahip etkisi yaratıyor.
Mutfak bölgesi, hem L tipi tasarlanmış hem de evye için ayrı bir konsol konularak genişlik sağlanmış. Bu sayede depolama alanları da büyütülmüş. Tek olumsuz yanı, iskele kamara girişinin hemen önünde buluna mutfak bölümünün olması olmuş ama bir çok kullanıcı için sorun olmayabilir.
Kamaralar da oldukça geniş ve charter için de yeterli büyüklükteler.
Özellikle salonda bulunan, güverte üstündeki yan camların temperli cam olması, genişliği ve açısı başarılı. Salonu oldukça aydınlık ve ferah gösteriyor.
Akıllı yelken sistemleri, sarma cenova ve ana yelken sistemi, yelken arabalarının olmaması vs. gibi özelliklerinden dolayı oldukça yavaş bir yelkenli yat algısı yaratıyor fakat rahatsız edici bir performans düşüklüğü gözlenmiyor. Yelken yapmaktan zevk alarak, seyir sırasında yelkenlere trim yapan, ince ayarlar yapan, yelkenlerden maksimum faydayı bekleyenler için performans yelken sistemi bulunmadığı için keyif vermeyecektir.
Fakat, genişlik ve konfor ön planda tutulursa, bir çok gezi yelkencisi için keyifli bir tekne olmuştur. Teknenin sert havalarda dümen hakimiyetini kaybetmemesi ve 22 knot rüzgar hızında 8 knot gps hızlarına yaklaşması başarılı sayılmaktadır. Ayrıca rüzgarın yaklaşık 10 knot estiği havalarda da iyi performans sergilemektedir.
Bavaria’nın motoryat müşterilerini veya evli çiftlerin birlikte yelken açarak seyir yapmayı sevdirmeyi amaçladığı bir yat olduğunu düşünüyoruz. Motoryat gibi rahat manevra sistemi ve akıllı yelken sistemleri bunun için tasarlanmış. Tek tuş ile tramola manevrası, tek tuş ile seyir değişikliği yapma imkanı kulağa güzel gelen özellikler.
Ancak sadece bu akıllı sistemler ile teknenin kullanılması mümkün olamıyor.
Kullanılan bu yeni nesil teknoloji yeterince akıllı değil. İddaa edilği gibi her zaman tek tuş ile seyir yapılamıyor. Sistemde, sancak ve iskelede yani teknenin her iki tarafında bulunan elektrikli vinçlere cenova halatları sabitleniyor. Sistem çalışırken, vinçlerden biri halatları çekerken diğeri o oranda halatı boşluyor. Orsa seyrinde rüzgara karşı giderken ve tramola manevrasında sistem gayet güzel çalışıyor.
Gerçi bunun için zaten self-tacking yani kendiliğiden ön saha yelkeninin tramola attığı sistemler mevcut. Bavaria 46 Vision’da da ön saha yelkeni flok ölçüsünde, cenova kadar büyük değil yani yelken 10 cm kesilseymiş, self-tacking ray takılabilirmiş.
Bu sistemin çalışmadığı seyirler, apaz, dar apaz, geniş apaz ve pupa seyirleri oluyor. Paneldeki tuşa bastığınızda daima vinçlerden biri halatı çektiği diğeri ise halatı boşladığı için ön yelken tramola manevrasını yapacağını zannediyor ve yelkenin formunu bozuyor. Yelken, az da olsa boşlansa bile yamuk yumuk bir hal alıyor. Kullanıcının, rüzgarı geniş açılı aldığı seyirlerde, her iki vinci de, el desteği ile boşlaması gerekiyor. Ancak o zaman ön flok yelkeni forma girebiliyor. Bu durumda da tek tuş sisteminin fonksiyonsuz kaldığı açıkça görülüyor.
Bavaria 46 Vision, ana yelken için üst kasaraya bir adet elektrikli vinç eklemiş. Aynı şekilde tek tuş ile ana yelken halatının boşu alınabiliyor veya boşlanabiliyor. Sert havalarda, elektrikli vinç gayet başarılı olarak ana yelkeni alabiliyor fakat tuşa basılarak boşlanmak istendiğinde aynı başarıyı gösteremiyor. 20 knot gerçek rüzgarda bile, ana yelken halatını, vinç boşlayamıyor.
Ayrıca ana yelkene, araba eklenmemiş. İki taraftan destekleyen bir halat sistemi eklenmiş. Ne kadar rüzgara yaklaşmak istenirse istensin, bu sistem, teknenin yeterince orsalamasını ve rüzgara karşı dar açı ile seyir yapmasını engelliyor.
Rüzgara doğru açınızı azaltığınızda yani orsa seyrine yaklaştığınızda, ön flok yelkeni gayet başarılı bir şekilde çalışıyor fakat ana yelken, en fazla ölçüde içeri alınsada yarısı çalışmıyor. Özellikle yelkenden anlayan kullanıcılar için bu durum hiç hoş olmuyor. Ana yelken sistemi, oldukça güzel tasarlanmış bu güzel tekneye yakışmıyor, teknenin orsa kabiliyetini büyük ölçüde engelliyor.
Her ne kadar, yeni nesil sistemin çalışmasını sağlıklı bulmasam da dümencinin oturduğu yerde bulunan tek tuş ile yelkenleri yönetebilmesi çok büyük kolaylık. Ayrıca baş ve kıç pervanelerinini motor ile uyumlu çalışarak, teknenin bir motoryata benzer manevra kabiliyetine sahip olması da büyük kolaylık.