Gökova Körfezi Kuzeyi Bozdrum Yarımadası, güneyi ise Datça Yarımadası ve Datça Dağları ile çevrilmiş doğu-batı yönünde uzanan körfezdir. Körfez, Ege Bölgesi’nin volkanik hareketlerinden olumuştur ve içinde bir çok koy ve adacıklar bulundurmaktadır. Körfezin batı tarafında, Yunanistan’a ait Sakız Adası bulunur. Gökova Körfezi, büyük denizcilik üstadlarımızdan Sadun Boro’nun en sevdiği koy olarak da bilinen Okluk Koyu’nu da içinde barındırır.
Körfezde, ilkbaharda hakim rüzgar yönü güneydir. Fakat ilkbahar mevsiminde güneyli rüzgarlar genelde sakindir ve rüzgarsız günlerin sayısı olduka fazladır.
Yaz mevsiminde, haziranın ortasından sonra tüm Ege Bölgesi’nde olduğu gibi Gökova’da da hakim rüzgar kuzeyli rüzgarlardır. Buna Ege meltemi de deriz. Gökova Körfezi’nin hakim rüzgar yönü KUZEYBATI’dır. Bu rüzgar körfezin doğusundan, batısına seyri zorlaştırır. Gökova Körfezi, özellikle amatör yelkencileri, yaz aylarındaki bu kuzeybatı yönlü meltemlerin oluşturduğu dalgalar ile zorlar.
Yaz aylarında rüzgar sabah saatlerinde uykudadır, öğleden önce şiddetlenmeye başlar, öğleden sonra deniz kaldırır ve akşam gün batımından sonra etkisini yitirir. Genelde bu şekilde bir etkiye sahiptir ama bazı durumlarda gece-gündüz durmadan da estiği görülebilir.
Gökova’da, köylülerin yayla tepmesi adını verdikleri bölgesel şiddetli hava akımları ile karşılaşabilirsiniz. Dağlarda biriken elektrik yüklü yağmur bulutları, önce şiddetli rüzgar hemen takibinde şiddetli yağmur ve şimşek olarak sizi yakalayabilir. Rüzgarın hızı aniden 35 knot’lara kadar ulaşabilir fakat ömrü çok kısadır. En fazla yarım saat sürer ve hemen akabinde hiç birşey olmamış gibi cephe üzerinizden geçer.
O yüzden özellikle Gökova Körfezi’nin doğusunda etkili olan bu cepheyi önceden anlamak için koyu bulutlar ve şimşek yardımcı olabilir. Bie tarafta koyulaşan bulutları görüyorsanız ve korunaklı bir yerde değilseniz dikkat etmelisiniz. Eğer ahşap iskele bağlıysanıoz ve rüzgar sizin bordanızdan vuracaksa kıç halatlarınızı çözmenizi tavsiye ederim.
Bu hava akımı, çok sık oluşmaz ve yakalanmak düşük olasılıktır ama her zaman dikkat edilmelidir. Gökova Körfezi kıyıları oldukça girintili olduğundan ve adacıklara sahip olduğundan kayalık ve topuklar fazladır. O yüzden daima seyir yapaağınız bölgeyi haritadan iyi incelemeli ve demirleme sırasında dikkat etmelisiniz. Gökova Körfezi’nin kuzey kesimleri ve doğusu demirleme ve gecelemek için uygundur. Datça yarımadası ana karası yani güney tarafı demirlemeye pek uygun değildir.
Kuzeyli rüzgarlara korunaklı bir koydur. Koyun hemen dışında, Orak Adası ve Kıstak Adacığı bulunur. Kargıcık, derin bir koydur. Derinliği 9-20 metre arasında değişir. Dip yapısı kumluk ve eriştelik olduğu için dikkatli demirlenmelidir.
Çok sevdiğimiz ve meşhur Ege Türküleri’nde adı geçen koydur. Fakat tarihçiler, türküler de adı geçen Çöketme’nin burası olmadığını, Yalıkavak’ın batı sahili olduğunu söylerler. Çökertme Koyu, Gökova Körfezi’nde en çok uğranılan yerlerden biridir. Koyda yatçılara hizmet veren 6 restaurant vardır ve önlerinde derme çatma iskeleler bulunur. Tonoz hizmeti de verirler. Elektrik, su, duş, toilet imkanı ve çöpünüzü bırakma şansınız vardır. Çökertme, korumalı bölge olduğu için yapılaşmamış bir köydür.
Gökova’nın güneyindeki bu koyu, demirlemek için oldukça güzel bir koydur ama küçük olduğu için yoğun mevsimde demirlemek için uygun yeri seçme şansınız olmayacaktır. Koyun doğu tarafında Küçük Çatı Koyu bulunur ve bu koyun girişindeki görünün kayalık ile sahil arasındaki 30 metrelik alanda oldukça fazla kayalık vardır. Çok dikkat edilmelidir. Büyük Çatı Koyu’nda 8-10 metreye demir atılabilir.
Bu koy, Gökçeler Koyu olarak da bilinir hatta bazı haritalarda bu isimle yazılır. Koy, çam ağaçları ile çevrili harika bir koydur fakat girişi ve iç koyları oldukça sığdır. Ayrıca Balıkaşıran Koyu, melteme açıktır ve konaklamak için uygun değildir. Gündüz yüzmek için demirleme yapılabilir ama güvenli gecelemek için yakındaki Yedi Adalar’ı tavsiye ederiz.
Gökova’nın en korunaklı ve güzel koylarından biridir. Yedi Adalar Koyu’nun etrafı küçük adacıklar ile çevrilidir. Koyda 4 ada bulunur, bunlar sırasıyla, Martılı Ada, Uzun Ada, Zeytinli Ada ve Küçük Ada’dır. Yedi Adalar’da konaklanacak ve rahat demir yeri bulunacak en güvenli yer Uzun Liman Koyudur. 8-10 metreye rahatlıkla demir atılabilir. Zemin kumluk olduğu için demeirlemek için uygundur.
Gökova’nın en çok bilinen ve denizcilik üstadımız Sadun Baba tarafından cennet Kabul edilen Okluk Koyu’nu da içinde barıdıran yer Değirmenbükü’dür. Çanak Koyu (İngiliz Limanı), Sazanlı Koyu, Okluk Koy’larına rahatlıkla demirleyebilirsiniz. Ortalama 7-8 metre derinlik vardır ve sahildeki kayalardan ve ağaçlara zarar vermeden ağaçlardan kıçtan çıma alarak geceleyebilirsiniz.
Okluk Koyu, kalabalık olduğu zaman İngiliz Limanı, en çok tercih edilen demirleme yeridir. İngiliz Limanı denmesinin sebebi, 70’li yıllara kadar çok büyük çam ağaçları ile çevrili olan bu koyda, savaş zamanı İngiliz savaş gemilerinin ağaçların altına kadar girerek saklanmasıymış. Bu sayede uçaklardan görünmemektelermiş.
Okluk Koyu’nda, bir T iskele vardır ve demir atmanıza gerek kalmaz, tonoz döşenmiştir. Burada ayrıca küçük bir marketten genel alışverişinizi yapailirsiniz. Okluk Koyu’na karadan ulaşım olduğu için rahatça Marmaris’e giderbilir, yakıt aldırabilirsiniz. Okluk Koyu girişinde, kayaların üzerinde Sadun Boro’nun yaptırdığı bir deniz kızı heykeli ve altında gene Sadun Boro’un yazdığı yazı sizleri karşılar.
Fakat maalesef bu cennet koylar, yazın yoğun zamanlarda pislenme tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktalar.
Not : Değirmenbükü Koyu, meltem tarafından sıkıştırıldığı için denizinde az da olsa bulanıklaşma görülmeye başlamıştır. Lütfen bu bölgede çok dikkat olunuz ve denize hiç bir atık bırakmayınız.
iyi seyirler dilerim;
Deniz Giray
deniz@denizgiray.com