VHF Telsizlerde Distress Tuşu
Günümüzün ilerleyen teknolojisi ile artık denizde acil yardım çağrısı göndermek çok daha kolay oldu. Yeni nesil VHF DSC deniz telsizlerinde bir çoğumuzun bilmediği distress özelliğini anlatacağız.
Öncelikle denizlerde, gemiden gemiye veya kıyı istasyonları ile iletişimi sağlamak için VHF bandı, telsizler kullanıyoruz. VHF, çok yüksek dalga boyu anlamına gelmektedir. Kısacası 30-300 MHZ dalga boyuna sahip radyo dalgalarına VHF diyoruz.
DSC ise seçmeli sayısal çağrı anlamına gelmektedir. Aciliyet ve tehlike mesajlarını, konuşmaya gerek kalmadan, tüm diğer gemi ve kara istasyonlarına otomatik olarak iletmeye yarar. Bu sayede ses kirliliği yapılmadan ve sesin iletimi için çaba harcamadan çok kolay bir şekilde tehlike sinyali iletilmiş olur. Üstelik çağrının alınması için aynı kanalda olunmasına da gerek yoktur.
Telsizlerin üzerinde bulunan Distress tuşu, DSC sinyali göndermek için kullanılır. Tuşun üzerine 5 saniye boyunca bastığınızda cihaz DSC sinyali gönderecektir. Fakat telsiz üzerinde bulunduğunuz yeri göndermesi için iki önemli koşul vardır. Bunlardan birincisi, telsize, gps koordinatlarının girilmesi gereklidir. Telsiz üzerinden gps koordinatlarını okuyabiliyorsanız sorun yoktur. Fakat ‘’no gps data’’ uyarısı veriyorsa, koordinatları ilgili yerlere gönderemez. Ayrıca MMSI numarası olmadan bu sinyal gönderimi yapılamaz. O yüzden daima gps aletinn telsize bağlı olduğunu ve koordinatların telsiz üzerinden okunduğuna emin olun.
MMSI numarası, geminin veya deniz taşıtının kayıtlı olduğu ülkenin makamları tarafından verilen özel bir numaradır. Aynı zamanda kıyı istasyonlarınında MMSI numaraları mevcuttur. Ülkemizde bu Numara, Kıyı Emniyeti tarafından alınabilir.