Hayalindeki dalgaların peşine düşen Türk
Dünya Sörf Şampiyonası klasmanındaki ilk ve tek Türk sörfçü olan Cihan Akça, daha büyük dalgalarda yarışmak için Endonezya’nın Bali Adası’na yerleşti.
Dünya Sörf Şampiyonası klasmanındaki ilk ve tek Türk sörfçü olan Cihan Akça, daha büyük dalgalarda yarışmak için Endonezya’nın Bali Adası’na yerleşti.
Türkiye’de uzun yıllar bu sporu başarıyla gerçekleştiren Cihan Akça, internet üzerinden soruları yanıtladı.
Akça, hayalinin her zaman tropik bir adada ucuz ve basit bir yaşam olduğunu belirterek, “Bali dünyanın en iyi dalgalarına sahip. Burada her sabah gün doğumunda okyanusta oluyorum. Yani hayalimi gerçekleştiriyor ve yaşıyorum” diye konuştu.
Bir süre Endonezya’da kaldıktan sonra yine okyanusa kıyısı olan başka bir ülkede olabileceğini vurgulayan Türk sörfçü, “Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı. Yani gidilecek ve sörf yapılacak daha çok yer ve heyecanlar var” ifadesini kullandı.
Şu anda Dünya Sörf Şampiyonası klasmanındaki ilk ve tek Türk sörfçü olduğunu kaydeden Akça, “Okyanus kenarı olmayan bir ülkeden geldiğim için sörf dünyası için bu durumum ilk başlarda sürpriz olmuştu. Klasmanda daha yüksek sıralara çıkabilmem için 7 ayaklı şampiyonayı tamamlamam gerekiyor” şeklinde konuştu.
“Türkiye’deki dalgalar da yeterli”
Cihan Akça, sörf yapabilmek adına Türkiye’deki dalgaların da yeterli olduğunu dile getirdi. Kendisinin, katıldığı şampiyonalarda Türk dalgalarının tanıtımını yaptığını anlatan Akça, “Amacımız bir gün sörf sporunu Türkiye’deki sahillerde yaymak” diye konuştu.
Bu sporu yaparken en dikkat edilmesi gerekenin riskli dalgalar olduğunu kaydeden Akça, şunları söyledi: “Büyük dalgalarda sörf yapmak için uzun yıllar okyanusta en ağır koşullarda tecrübe edinmiş olmak gerekiyor. Boğulma tehlikesi, boyun kırılması, deniz dibindeki kayalıklar ve mercan resiflerin meydana getirdiği kesikler ve yaralanmalar büyük dalgaların meydana getireceği risklerdir. Bu yüzden suyun altında kalınan zamanlarda sakin olmak en önemli noktadır. Çünkü dalgalar, suyun altında çamaşır makinesinde döner gibi bizi döndüreceğinden bu da oksijen kaybı anlamına geliyor. Sakin olup kalp ritmimizi düşük tutmalıyız. Böylece ciğerlerimizde daha fazla nefes tutmuş oluruz..”
En ideal dalga boyunun sörf noktasına göre değiştiğine dikkati çeken Akça, “Kimi 1 metrelik dalga 2-3 metrelik dalgalardan daha eğlenceli olabiliyor. Büyük dalgalar zaten hep dibi kayalık olan yerlerde olur. Bugüne kadar benim Türkiye sahillerinde yakaladığım en büyük dalgalar, kış mevsiminde 2011 senesinde Side’de 2.5 metre civarı, 2010 senesinde Ekim ayında Karayel fırtınasında Şile’de 3 metre civarı olan dalgalardı. Şimdi amacım kendimi daha büyük dalgalara hazırlamak, okyanuslarda büyük dalgalarda bir Türk’ü gösterebilmek için Bali’ye taşındım” ifadelerini kullandı.
Bir yandan sporunu yapan Cihan Akça, bir yandan da gençlerin bu sporu tanıması için videolar hazırlıyor. Bu şekilde sörfe meraklı kişilere cesaret vermek istediğini anlatan Akça, “En son Türkiye’de hazırladığımız sörf filmi ekim ayında Londra Sörf Film Festivali olmak üzere çeşitli spor film festivallerinde gösterilecek” diye konuştu.
Antrenmanda sakatlandı
Cihan Akça, antrenmanda sakatlandığını ve kas yırtığı nedeniyle bir süre dalgalardan uzak kalacağını söyledi. Antrenmanda kötü şekilde deniz dibine çakıldığını vurgulayan Akça, “Kısa süre içinde tekrar suda olacağım. 26 Ağustos’ta Brezilya’daki yarışlar için hazırlıklarımı sürdüreceğim” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: denizhaber.com.tr