Çin Savaş Gemilerini Yapacağız
Yük ve yolcu gemisi inşasında dünyanın bir numarası olan Çin, savaş gemisi siparişi için ise Türkiye’ye çıkarma yaptı. Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Shiliang Su, harp gemisi inşasında Türk tersaneleriyle çalışmak istediklerini söyledi.
Dünyada, yük ve yolcu gemi siparişlerinin yüzde 85’ini alan Çin, askeri harp gemi siparişi için Türkiye’yi tercih etti. 18 ülkeden katılımla gerçekleştirilen 12’inci Europort İstanbul Fuarı’na Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Shiliang Su’nun başkanlığında 6 kişilik bir heyette katıldı. Heyet, Türkiye’nin harp gemi inşasında başarılı olduğunu belirterek bu konuda anlaşabilirlerse Türk tersaneleri ile çalışmak istediklerini bildirdi.
Türkiye için 2013 ve 2014’ün fırsatları değerlendirme yılları olacağını söyleyen Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan yeni pazarlar için çok büyük şansların olduğunu belirtti. Türk tersanelerinin krizde hızlı davranarak gemi, tamir, bakım ve onarımına yöneldiğini, sadece tamir yapan tersane sayısının hızla arttığını söyleyen Kalkavan, “Dünyada üretilenin 3 katı bakım geçirmek zorunda olan gemi var, her gemi Çin’e gidemez. Özellikle Avrupa’da 80 milyar euroluk bir pazar var, yeni gemi siparişlerinde Çin’le fiyat rekabeti yapamıyoruz ama gemi tamir, bakım ve onarımında Çin’i alt ettik” dedi.
SAVUNMA İLE ATAĞA
Türk denizcilerinin kendi imkânları ile enerji gemilerinden askeri harp gemilerine uzanan geniş bir yelpazede var olduğunu ifade eden Kalkavan , “Önümüzdeki yıllarda en büyük ihracatımızı savunma sanayine yapacağız. Harp gemileri ve askeri savunma botları gibi konularda Türk tersanelerinin başarısına ve kalitesine şu anda yetişebilecek bir ülke yok. Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinin harp gemileri ve savunma botları siparişleri ile Türk denizcileri yeniden ihracat atağına geçecek” diye konuştu. Kalkavan, gelecek 10 yılda sektöre yeni 200 bin istihdam kazandırmanın en büyük hedefleri olduğunu söyledi.
ŞARTLAR EŞİT DEĞİL
Sektörde rakip ülkelerle eşit olmayan şartlarda var olduklarını belirten Metin Kalkavan, “Eğer şartlar eşit olursa düşünün ne oluruz? Denizcilik sektöründe yeni bir dönem başladı. Bu kadar uzun bir krizde ayakta kalmayı başaran sektör, bundan sonra daha da büyüyerek daha da gelişerek yoluna devam edecektir. Çok genç bir nüfus ve eğitimli bir kadro geliyor” diye konuştu. Dünyada devlet desteği almayan tek denizcilik sektörü olduklarının altını çizen Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, “Bunun için devlete teşekkür ederiz. Bu sayede, denizcilik sektörü, gemi inşa sanayi gemi tamir, bakım ve onarımdan harp gemilerine, enerji platformlarından yüzen santrallere kadar çok farklı alanlara yöneldi ve spesifik gemi inşasında dünyada tek olmayı, gemi tamir, bakım onarım da ise ikinci olmayı başardı” dedi.
kaynak :Hürriyet